Hoppa till innehållet

”Dubblerad omsättning” – Pricerunners vd listar storsäljarna i coronakrisen

Jämförelsesajten Pricerunners omsättning har stigit med 100 procent till följd av coronakrisen. ”Folk är hemma och handlar saker till hem och trädgård”, säger vd Nicklas Storåkers, och bjuder på en topplista över produkterna som ökar mest.

Pricerunners vd Nicklas Storåkers noterar ett ökat intresse för trädgårdsprylar under coronakrisen.
Pricerunners vd Nicklas Storåkers noterar ett ökat intresse för trädgårdsprylar under coronakrisen.Foto: Evelina Carborn

Nyligen aviserade Postnord att svensk e-handel stigit med 16 procent under första kvartalet. Men under andra kvartalet kommer tillväxten se betydligt starkare ut än så. Det spår Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner.

”Hittills har våra intäkter ökat med över 100 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Maj har gått bättre än april, så jag tror det håller i sig”, säger Nicklas Storåkers. 

Läs mer: Corona lyfte e-handeln med 16 procent under första kvartalet 

Även Peter Greberg, vd för Pricerunners ärkerival Prisjakt, vittnar om ett uppsving. 

”Vi har sett en extrem tillväxt på senaste”, säger han, utan att kunna ge några exakta tillväxttal eftersom Prisjakt ägs av börsbolaget Schibsted.

Städprodukter, robotdammsugare, högtryckssprutor, heminredning, byggmaterial, trädgårdsprylar...

Sveriges två största jämförelsesajter vet vad de pratar om. De hjälper användare jämföra miljontals produkter från tusentals nätbutiker och har en sällsynt bra överblick över marknaden.

I fjol omsatte Prisjakt närmare 350 miljoner kronor, jämfört med Pricerunners omsättning på 250. Men under första kvartalet knappade Pricerunner in på sin ärkerival då båda bolag hade en omsättning kring 75 Mkr. 

”Det investeringsarbete vi ägnat fyra år åt har gett resultat. Det är kul att det lyfter nu, när hela näthandeln växer”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers.

Läs mer: Ökar med 50 procent – här är Karl-Johan Perssons miljardportfölj

Vad gick bäst när coronakrisen bröt ut?

”I slutet av mars var det många som sökte på ansiktsmasker, engångshandskar och handsprit. Det var verkligen den dominerande trenden. Sedan dess har det förändrats mycket”, säger Nicklas Storåkers.

Vad går bäst just nu?

”Allt som har med hemmet och trädgården att göra. Städprodukter, robotdammsugare, högtryckssprutor, heminredning, byggmaterial, trädgårdsprylar... Även cyklar går bra, liksom hudvård, med undantag för smink, och hemelektronik.”

Vad går sämst?
”Festkläder, plagg med hög modegrad, sånt man använder vid stora sammankomster.”

Pricerunner grundades 1999 och huvudägarna är idag vd Nicklas Storåkers, H&M:s Karl-Johan Persson och riskkapitalbolaget Eequity, som köpte in sig i februari i år

Bolaget hjälper idag miljontals konsumenter i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Danmark att jämföra 2,3 miljoner produkter från 6400 butiker. Man erbjuder även omdömen, kundrecensioner och expertråd. Intäkterna kommer från provision för de klick som driver försäljning. 

Även Prisjakt erbjuder prisjämförelser och produktomdömen skrivna av användarna. Prisjakts ägare Schibsted investerade nyligen i bolaget Advized, en plattform för oberoende produkttester, recensioner och köpråd, som ska börja samarbeta med Prisjakt.

Prisjakt startades 2002 och beskriver sig själva som ”Nordens största objektiva informations- och jämförelsetjänst”. Idag finns tjänsten i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien.

Både Pricerunner och Prisjakt ser Google som sin farligaste konkurrent. För tre år sedan bötfälldes Google med 24 miljarder kronor för att ha snedvridit konkurrensen på prisjämförelsemarknaden. Men beteendet har fortsatt, och i november i fjol krävde 41 vd:ar för prisjämförelsesajter att EU agerar på nytt.

Hur går det med er kamp mot Google?

”Google har överklagat, men vi väntar oss en dom i slutet av året. Jag förväntar mig inget annat än att Google förlorar igen. De har inte ändrat något och de begår uppenbara överträdelser. Förlorar Google riskerar de ytterligare böter på upp till 150 miljarder kronor. Google kontrollerar kring 95 procent av marknaden sök i Europa och maximerar sin intjäning på konsumenternas bekostnad. Våra undersökningar visar att priserna på tjänster som Pricerunner är i snitt 13 procent lägre än de är på Google”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera