Annons

Duon hoppade av konsultjätten PWC – startar eget: ”Behövs något nytt”

Petra Stenqvist och Susanna Backman är medgrundare till Agena Tech som har målet att företag ska digitalisera sina verksamheter mer hållbart och jämställt.
Petra Stenqvist och Susanna Backman är medgrundare till Agena Tech som har målet att företag ska digitalisera sina verksamheter mer hållbart och jämställt.
Petra Stenqvist och Susanna Backman hoppar av konsultjätten PWC och startar en hållbar och jämställd teknikbyrå. ”Agena Tech föddes ur en dialog om att det behövs något nytt både för startupscenen och större aktörer”, säger medgrundaren Susanna Backman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Petra Stenqvist och Susanna Backman är kolleger sedan länge. De var båda delägare i varumärkes- och innovationsbyrån Pond, som köptes upp konsultbolaget Pricewaterhousecoopers, PWC, 2016. 

Nyligen lämnade de dock PWC för att tillsammans med Mikael Bäckström, som kommer från medtech-sektorn, starta byrån Agena Tech.

”Agena Tech föddes ur en dialog om att det behövs något nytt för att hjälpa startupscenen, men också för större aktörer som vill ta sig framåt med digitalisering”, säger Susanna Backman.

Målet är att hjälpa bolag att digitalisera snabbt och effektivt, men också hållbart och jämställt, vilket grundarna menar att man ofta ser förbi. Det finns också en stor brist på utvecklare och en jätte som PwC hade svårt att locka till sig dem.

”Vi behövde bryta oss ut för att kunna göra det vi vill”, säger Susanna Backman.

Samtidigt har de ett fortsatt bra förhållande med PWC och har redan hunnit starta ett gemensamt kundprojekt.

”Det är också svårt att attrahera kvinnliga utvecklare och det måste in fler kvinnor på utvecklingscenen, för är teamen inte jämställda blir koden inte det heller”, säger Susanna Backman.

Hittills har Agena Tech 150 ukrainska utvecklare som kan ta sig an projekt. En tredjedel av dem är kvinnor med målet att nå en lika fördelning mellan män och kvinnor.

”Det finns ett system i Ukraina där man är en fri entreprenör, men representeras av olika bolag. När vi tar ut kandidater testar vi också samarbetsegenskaper och kommunikation”, säger Petra Stenqvist.

Agena Tech planerar att jobba på tre olika sätt med kunder. Dels med ett dedikerat utvecklingsteam för en viss kund, dels med helhetslösningar, men också att startupbolag tar in Agena Tech som en delägare som står för utveckling. 

”Vi hoppas också kunna få jobba med investerare och komma in från det hållet. Både jag och Petra har erfarenhet från att jobba med startup- och tillväxtföretag kring finansering”, säger Susanna Backman.

Hållbarheten i konceptet ligger dels i att Agena Tech mäter sina utsläpp, men också den så kallade ’offshoring’-lösningen med konsulter som jobbar på distans.

”Offshoring kan komma med negativa associationer, men vi är ett svenskt techbolag med utvecklare i Ukraina”, säger Petra Stenqvist.

Hon menar att det också bäddar för en mer hållbar lösning än att fysiskt flytta utvecklare till Stockholm. Pandemin har även medfört att bolag i dag har anpassat sig mer till att arbeta i distribuerade team.

I större företag är man ofta bra på att utgå från hållbara mål i flera delar av verksamheten, men kan lätt gå vilse när det gäller digitalisering, menar Susanna Backman.

Agena Tech kommer också lägga 20 procent av sin tid på projekt som uppnår sina hållbara mål, men kanske inte har råd med dyr utveckling. 

”Det finns en kraft i att hållbar digitalisering kommer från kommersiellt håll”, säger hon.

Läs också: Rivstart för svenska techbolag – kammade hem 1,9 miljarder kronor under januari

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer