Annons

Dussintals anställda lämnar spelbolaget Dice

Dice huvudkontor ligger nära Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.
Dice huvudkontor ligger nära Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Foto: Press
Nära 40 medarbetare har i år lämnat spelbolaget Dice. Siffran väntas stiga, enligt flera av Di Digitals källor. Bland orsakerna finns en misslyckad lansering av ”Star Wars Battlefront II” och konkurrens från nya spelutvecklare i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dice, eller Digital Illusions CE, var vid årsskiftet den svenska spelsektorns största arbetsgivare, med över 700 anställda i Sverige.

Dice fick sitt stora genombrott med speltiteln Battlefield 2002 och köptes några år senare upp av Electronic Arts. Dice står för några av EA:s mest framgångsrika varumärken, jämförbara med sportspel som Fifa och Madden.

Men det senaste året har allt fler medarbetare börjat lämna det svenska spelbolaget.

Enligt Linkedin har nära 40 medarbetare lämnat i år, en siffra som enligt flera av Di Digitals källor är i underkant. Dessutom ska minst en handfull medarbetare till ha sagt upp sig men ännu inte lämnat bolaget.

Den bekräftade siffran motsvarar nära 10 procent av alla medarbetare på Dice, som sysselsätter drygt 400 personer. 

En del av de som har lämnat har tillbringat över tio år på Dice, som grundades 1992. Tidigare har bolaget enligt flera källor varit känt för att ha låg personalomsättning, framför allt på chefsposter.

Di Digitals källor anger flera orsaker till att folk har valt att sluta. Ett återkommande skäl är att flera andra aktörer har börjat konkurrera allt mer med Dice om personal.

Både Epic Games, som ligger bakom succéspelet Fortnite, och franska Ubisoft har nyligen öppnat kontor i Stockholm. Bland konkurrenterna finns också växande bolag som King och Paradox Interactive. Dessa fyra står för merparten av årets rekryteringar från Dice, enligt Di Digitals genomgång.

Ubisofts studio i Stockholm startades 2017 av den mångåriga Dice-chefen Patrick Bach. Minst 13 medarbetare har i år lämnat Dice för att ansluta sig dit.

Ytterligare åtta tidigare Dice-anställda har gått till Paradox Interactive, börsbolaget med kontor tvärs över gatan på Södermalm i Stockholm.

Läs mer: Spelstjärna går till Ubisoft – ska anställa 100 i Stockholm

Varken Dice-chefen Oskar Gabrielson eller talespersonen Sven Grundberg vill kommentera bolagets personalomsättning.

”Vi måste jobba jättehårt för att vara den bästa arbetsplatsen i stan om man vill bygga häftiga spel. Vår målsättning är att vara den bästa spelstudion i Sverige”, säger Sven Grundberg.

Det blev ett debacle

Ytterligare en orsak till avhoppen på Dice är den misslyckade lanseringen av den stora titeln ”Star Wars Battlefront II” förra året.

Redan innan spelet fanns till försäljning drog EA tillbaka en funktion som bad spelarna betala för att låsa upp ytterligare rollfigurer och nivåer. Modellen hade mötts av en kritikstorm och utvecklarna fick spurta i mål med en ny version av spelet.

”Det blev ett debacle. För många var det jobbigt att snabbt behöva göra om spelet”, säger en av Di Digitals källor.

När den nya versionen av Star Wars-spelet presenterades i maj hade spelet missat sina initiala försäljningsmål.

Ytterligare två nyckelpersoner inom EA med erfarenhet från Dice har nyligen lämnat sina uppdrag.

I augusti framkom det att Patrick Söderlund, EA:s globala chef för speldesign, lämnar koncernen under oktober månad. Patrick Söderlund var vd för Dice vid EA-affären 2006 och har senare blivit en av spelbranschens stora makthavare.

Patrick Söderlund tog kort efter det plats i styrelserna hos två svenska techbolag, Peltarion och Bimobject.

Den profilerade spelproducenten Sigurlina Ingvarsdottir, som ägnat sig åt ”Battlefront” på Dice och åt Fifa 19 på EA, lämnade EA så sent som i september. Det är oklart vad hon ska göra härnäst.

Läs mer: Supercells grundare: Så blev vi en miljardsuccé 

Under sitt senaste räkenskapsår, som sträckte sig fram till sista mars i år, omsatte Dice 1,4 miljarder kronor, enligt bolagets färska årsredovisning. Det motsvarar en tillväxt på 7 procent, jämfört med 10 procent under föregående period.

I den senaste årsredovisningen har antalet anställda på Dice vuxit från 699 till 737. Men den siffran omfattar också annan personal under Dice-paraplyet som jobbar med spelmotorn Frostbite, utvecklingsgruppen SEED, Göteborgsstudion Ghost och EA-anställda med bas i Sverige.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer