Hoppa till innehållet

Dynamic Code i blåsväder: Var tredje coronatest misslyckades

Dynamic Code lovade högkvalitativa covid-19-tester – men 1000 av 3000 tester misslyckades i Halland, skriver Hallandsposten. ”En del uppstartsproblem”, bekräftar vd:n Anne Kihlgren för Finwire.

Dynamic Code gör Covid-19-tester på uppdrag av Folkhälsomyndigheten – men starten har varit problematisk för bolaget.
Dynamic Code gör Covid-19-tester på uppdrag av Folkhälsomyndigheten – men starten har varit problematisk för bolaget.Foto: Jesper Frisk

Det var i maj som Di Digital kunde berätta att Dynamic Code blivit en officiell partner till Folkhälsomyndigheten, FHM. De hade då färdigställt sitt självtest för covid-19 och var redo att börja testa allmänheten.

På rekordkort tid har en kedja av partners, teknik och logistik behövt komma igång

Men kort därefter upptäcktes brister. 1000 av 3000 prover kom tillbaka med svaret ”tekniskt fel” i region Halland.

”På rekordkort tid har en lång kedja av partners, teknik och logistik behövt komma igång och leverera stora mängder testsvar, samtidigt som det blev väldigt varmt i Sverige. Detta innebar en del uppstartsproblem som vi alla samarbetat för att komma tillrätta med”, säger Anne Kihlgren till Finwire.

Flera faktorer kan spela in, enligt Anders Åkvist som är chefsläkare i region Halland. Det varma vädret, som Anne Kihlgren påpekar, kan ha förstört testerna under transport och hantering. Personerna som tagit självtestet kan också ha gjort fel.

Transporterna i Halland är inte Dynamic Codes ansvar, påpekar Anne Kihlgren.

”Minskar inte andelen tekniska fel markant den här veckan får vi överväga att bryta med leverantören”, sa Anders Åkvist till Hallandsposten.

Enligt Anne Kihlgren ska rutinerna snabbt ha blivit. Bara genom att kyla transporterna sjönk andelen felaktiga provsvar till 20 procent – vilket dock fortsatt är alldeles för högt, enligt Åkvist.

Sedan intervjun med Hallandsposten har ytterligare åtgärder gjorts och enligt Anne Kihlgren är antalet misslyckade test vid publiceringen av den här artikeln nere på ”några enstaka procent”.

Läs mer: DNA-forskaren tar in 60 miljoner till sina infektionstester på distans

”Vi ställer höga krav på kvaliteten på de prover som kommer till labb och därför behöver alla delar i kedjan av aktörer och rutiner fungera. Detta funkar nu bättre och bättre för varje dag”, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Code värderas efter en nyemission tidigare i år till 260 miljoner kronor. Bolaget tog in 47,6 miljoner i en runda i februari från bland annat investerarna Gustaf Ramel, Thord Wilkne, riskkapitalbolaget Backing Minds och Erik Fällström.

Enligt egen utsago nådde bolaget i slutet av 2019 en försäljningstakt som motsvarar 30 Mkr på årsbasis.

Uppdatering: I en tidigare version av den här artikeln stod att läsa att Dynamic Code hade ansvar för hela kedjan, från testkit till lab och transport. Det gäller i vissa regioner, dock inte i Halland.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera