Annons

Dynamic Code i blåsväder: Var tredje coronatest misslyckades

Dynamic Code gör Covid-19-tester på uppdrag av Folkhälsomyndigheten – men starten har varit problematisk för bolaget.
Dynamic Code gör Covid-19-tester på uppdrag av Folkhälsomyndigheten – men starten har varit problematisk för bolaget. Foto: Jesper Frisk
Dynamic Code lovade högkvalitativa covid-19-tester – men 1000 av 3000 tester misslyckades i Halland, skriver Hallandsposten. ”En del uppstartsproblem”, bekräftar vd:n Anne Kihlgren för Finwire.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i maj som Di Digital kunde berätta att Dynamic Code blivit en officiell partner till Folkhälsomyndigheten, FHM. De hade då färdigställt sitt självtest för covid-19 och var redo att börja testa allmänheten.

På rekordkort tid har en kedja av partners, teknik och logistik behövt komma igång

Men kort därefter upptäcktes brister. 1000 av 3000 prover kom tillbaka med svaret ”tekniskt fel” i region Halland.

”På rekordkort tid har en lång kedja av partners, teknik och logistik behövt komma igång och leverera stora mängder testsvar, samtidigt som det blev väldigt varmt i Sverige. Detta innebar en del uppstartsproblem som vi alla samarbetat för att komma tillrätta med”, säger Anne Kihlgren till Finwire.

Flera faktorer kan spela in, enligt Anders Åkvist som är chefsläkare i region Halland. Det varma vädret, som Anne Kihlgren påpekar, kan ha förstört testerna under transport och hantering. Personerna som tagit självtestet kan också ha gjort fel.

Transporterna i Halland är inte Dynamic Codes ansvar, påpekar Anne Kihlgren.

”Minskar inte andelen tekniska fel markant den här veckan får vi överväga att bryta med leverantören”, sa Anders Åkvist till Hallandsposten.

Enligt Anne Kihlgren ska rutinerna snabbt ha blivit. Bara genom att kyla transporterna sjönk andelen felaktiga provsvar till 20 procent – vilket dock fortsatt är alldeles för högt, enligt Åkvist.

Sedan intervjun med Hallandsposten har ytterligare åtgärder gjorts och enligt Anne Kihlgren är antalet misslyckade test vid publiceringen av den här artikeln nere på ”några enstaka procent”.

Läs mer: DNA-forskaren tar in 60 miljoner till sina infektionstester på distans

”Vi ställer höga krav på kvaliteten på de prover som kommer till labb och därför behöver alla delar i kedjan av aktörer och rutiner fungera. Detta funkar nu bättre och bättre för varje dag”, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Code värderas efter en nyemission tidigare i år till 260 miljoner kronor. Bolaget tog in 47,6 miljoner i en runda i februari från bland annat investerarna Gustaf Ramel, Thord Wilkne, riskkapitalbolaget Backing Minds och Erik Fällström.

Enligt egen utsago nådde bolaget i slutet av 2019 en försäljningstakt som motsvarar 30 Mkr på årsbasis.

Uppdatering: I en tidigare version av den här artikeln stod att läsa att Dynamic Code hade ansvar för hela kedjan, från testkit till lab och transport. Det gäller i vissa regioner, dock inte i Halland.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer