Annons

E-handel från Kina snuvar staten på mångmiljonbelopp

Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery
Finansminister Magdalena Andersson oroas över att staten går miste om många miljoner i obetald moms när svenskarna handlar saker på nätet från Kina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska staten tros gå miste om hundratals miljoner kronor i obetald moms. Människor som handlar saker på nätet från Kina betalar inte alltid moms på varorna i efterhand, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Moms på omkring 25 procent ska betalas på alla varor. Men Tullverket gör inga kontroller av hur många privatpersoner som betalar moms på varor de beställer. Därför finns det inga exakta siffror på hur mycket den svenska staten går miste om, men Tullverket och Postnord bedömer att det åtminstone handlar om mellan en halv och en miljard kronor på ett år.

”Det är problematiskt med momsintäkter som inte kommer in. Det är ju pengar som skulle kunna gå till skola, sjukvård, polis och militär”, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till Ekot.

Läs mer: Icas e-handel går över miljarden 

(TT / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer