Hoppa till innehållet

E-handelskramande Verdane spår dramatisk butiksdöd

Börsplanerna ligger fast för e-handelsbolagen Boozt och Mathem. Det uppger Staffan Mörndal, partner på storägaren Verdane Capital, och spår en dramatisk butiksdöd de kommande åren.

Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital spår en snar butiksdöd i Sverige.
Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital spår en snar butiksdöd i Sverige.Foto: Thinkstock, Di

Riskkapitalbolagen har plöjt ner miljardbelopp i e-handel de senaste åren. Riskkapitalbolaget Verdane Capital har gått i bräschen för branschen med ett 30-tal e-handelsbolag i portföljen. Minst två av dessa, klädbutiken Boozt och livsmedelsbutiken Mathem, ska börsnoteras de närmaste åren, enligt Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital.

”Boozt ska noteras 2017 och Mathem ska in på börsen 2018”, säger han.

Även portföljbolaget Royal Design kan noteras.

När det gäller detaljhandelns framtid har Staffan Mörndal stor tilltro till en hemlig rapport från Swedbank som Di uppmärksammade i fjol. Den hävdar att butikshandeln kommer att nå sin kulmen i år. Men redan nästa år spås e-handelns snabba tillväxt att tränga ut all tillväxt i butikshandeln, som spås krympa år för år de kommande tio åren.

”Vi kommer att se en massiv butiksdöd i Sverige. Det kommer att börja med familjeägda butiker i småstäder och sprida sig till köpcentrum på mindre orter. I England bygger man redan nu om många mindre köpcentrum till lager för e-handeln. Det kommer ske i Sverige också”, säger Staffan Mörndal.

Läs mer: Axfood ratar uppköp - laddar för e-handelsoffensiv

Trenden är tydlig. Men det är långt ifrån givet vilken takt utvecklingen får och vem vinner mest på vårt ökande nätshoppande.

”En stor del av e-handelsmarknadens tillväxt drivs just nu av fysiska butikskedjor alternativt e-handlare som bygger strategiska butiker”, säger Andreas Svensson, e-handelsexpert på HUI Research.

Han nämner H&M som exempel på en ”omnikanal” som varit bra på detta. H&M har exempelvis en så kallad ”scan and buy”-app som gör att man kan använda mobilen för att scanna streckkoden på ett plagg i butik och beställa den i en annan storlek eller färg på nätet.

Strategin har fallit väl ut. H&M är idag ett av Sveriges största klädbolag på nätet.

”Allt fler kunder börjar vänja sig vid att en butik ska kunna finnas både på nätet och i fysik form”, säger Andreas Svensson på HUI Research.

Staffan Mörndal har en delvis annan bild.

”Min bild är inte att de fysiska kedjorna tar marknadsandelar. De som är stora på nätet vinner både mot de som är små online och de stora fysiska kedjorna”, säger han.

Samtidigt uppger han att många av Verdanes e-handelsbolag, som Babyshop och Royal Design, redan har butiker i den fysiska världen. Två undantag är just Boozt och Mathem.

Läs mer: Miljardboost för Boozt – firar med nytt kontor och lager

”För Mathem har jag svårt att se en satsning på fysiska butiker. Inte heller Boozt, eftersom sortimentet så stort. Men när det gäller Royal Design är det väldigt logiskt med butiker”, säger Staffan Mörndal.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera