Annons

E-handelsprofilen: Amazon öppnar i Sverige i år – så stora blir de

E-handelsprofilen Nicklas Storåkers och ett av Amazons logistikcenter i Polen.
E-handelsprofilen Nicklas Storåkers och ett av Amazons logistikcenter i Polen. Foto: Press och TT.
Pricerunners vd Nicklas Storåkers spår att Amazon.se öppnar innan Black Friday i slutet av november. ”De kommer inte svepa in och bli störst. Jag tror de tar en marknadsandel på 1-10 procent de första tre åren”, säger han. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon rekryterar översättare och annan svensk nyckelpersonal, erbjuder hemleverans även till Sverige och förhandlar om hemliga logistiklösningar i Eskilstuna. 

Tecknen på att den amerikanska e-handelsjätten förbereder en bred lansering i Sverige blir allt fler.

Det är lite som Palmeutredningen, många indicier men inga hårda bevis.

”Det är lite som Palmeutredningen, många indicier men inga hårda bevis”, skrattar Nicklas Storåkers, vd för prisjämförelsesajten Pricerunner.

Om Amazons Sverigerykte är som Palmeutredningen så är Nicklas Storåkers en av flera hängivna ”privatspanare” i branschen, skämt åsido. 

Han följer utvecklingen noggrant och tror att en bred lansering i år. I klartext innebär det att Amazon.se inte längre dirigeras om till tyska Amazon.de.

”Jag tror Amazon.se öppnar under året, med leveranser från Tyskland. Jag gissar att det sker innan Black Friday i slutet av november, kanske många månader innan”, säger han.

Läs mer: Nordea: ”Amazon i Sverige inom två år – här är aktierna som drabbas”

Precis som många andra pekar han på de tecken som branschmedia rapporterat om de senaste veckorna (se faktarutan nedan). 

Jag har själv varit i Eskilstuna och talat med folk på plats.

”Jag har även talat med flera svenska e-handlare personligen som bekräftar att de kontaktats av Amazon som indikerat att en lansering är aktuell i år”, säger Nicklas Storåkers.

Vad är den tydligaste indikationen i ditt tycke?

”Det senaste är ju att Amazon erbjuder hemleveranser i Sverige.”

Vad tror du om tesen att Amazon öppnar ett satelitlager i Eskilstuna och kopplar samman det med varulagren i Tyskland?

”Det kan mycket väl ske. Man har ju verksamhet i Eskilstuna, med sin molntjänst AWS. Jag har själv varit i Eskilstuna och talat med folk på plats. Alla tycks tro på en lansering i år, men ingen jag talat med vet något med säkerhet”.

Vad blir effekten av en bred lansering av Amazon.se?

”Den främsta effekten blir viss prispress. Inte minst inom breda kategorier som hemelektronik, heminredning, sport och fritid, med mera. I Holland, där Amazon nyligen lanserade på bred front, såg man en prispress på cirka 7 procent. Amazon kommer bidra till ökad tillväxt för hela e-handeln, medan de fysiska butikerna får det ännu tuffare. Och de har det ju redan oerhört tufft nu med coronakrisen.”

Hur stor blir Amazons marknadsandel?

”Att Amazon ska svepa in och bli störst är bara ett hjärnspöke. De kommer ta en marknadsandel på 1-10 procent de första tre åren. Så ser det ut i länder där man gått in de senaste fem till tio åren. I länder som USA, Storbritannien, Tyskland och Japan har Amazon 30-50 procent av näthandeln. Men där har man ju funnits i 20-25 år.”

Vilka står sig bäst i konkurrensen?

”De stora e-handlarna. De har bra inköpsvillkor och goda möjligheterna att prispressa sina underleverantörer. Vi har cirka 10 000 e-handlare i Sverige, varav en tredjedel går back. De små, olönsamma bolagen kommer få de tuffast. Lönsamma bolag som säljer egna, nischade produkter via egna kanaler kan dock klara sig bra.”

Hur påverkas kunderna av ett Amazon.se?

”Mycket blir ju lite billigare. Amazon har även miljontals mindre produkter i sitt sortiment som blir enklare för svenska konsumenter att få tag på. Vad gäller bekvämlighet tror jag inte skillnaden blir så stor i början. Vi har smida betalningar och hemleveranser i Sverige. Men på sikt kan Amazon hävda sig genom erbjudanden som Amazon Prime, med medlemsrabatt för sina storkunder”, säger Nicklas Storåkers.

Läs mer: Experterna: Amazon har redan sprängt miljardvallen i Sverige

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer