Hoppa till innehållet

E-handelsprofilerna: ”H&M:s Afound kan bli stort”

Investeraren Staffan Mörndal och e-handelsexperten Carin Blom menar att H&M:s nya modebutik Afound är ett steg i rätt riktning, om man lyckas med konststycket att nå ut i bruset.

Verdanes Staffan Mörndal och H&M:s vd Karl-Johan Persson brukar prata e-handel när de ses. Båda är storägare i Mathem, som säljer livsmedel på nätet.
Verdanes Staffan Mörndal och H&M:s vd Karl-Johan Persson brukar prata e-handel när de ses. Båda är storägare i Mathem, som säljer livsmedel på nätet.

Under onsdagen tog Sveriges största, och mest pressade modebolag, H&M, bladet från munnen och bekräftade ryktena om en ny nätbutik. Satsningen heter Afound och beskrivs som en marknadsplats för “off-price style hunting”. I grunden handlar det om att sälja rabatterade varor inom mode och livsstil. Butiken ska erbjuda en samlig av ”välkända varumärken för både dam och herr, såväl externa varumärken som H&M-koncernens egna”, enligt pressmeddelandet. 

Det är ju svårt att bli stor på nätet om man bara säljer sitt eget varumärke.

Afound ska lanseras både online och med fysiska butiker med början i Sverige under 2018. Den första butiken öppnar på Drottninggatan i Stockholm, parallellt med att den digitala marknadsplatsen lanseras i Sverige. 

Satsningen sker samtidigt som H&M:s aktie har fallit med 40 procent det senaste året till följd av försämrade marginaler, låg tillväxt och en e-handelssatsning som har svårt att lyfta.

E-handelsprofilen Staffan Mörndal tror att Afound är ett steg i rätt riktning för H&M. 

”Mycket hänger på om H&M lyckas hitta rätt mix av varumärken. Det är ju svårt att bli stor på nätet om man bara säljer sitt eget varumärke. Det finns undantag som Nike.com, men de flesta varumärken är inte starka nog att dra en massmarknad till sin egen sajt. H&M har ett starkt varumärke på vissa marknader. Men konsumenter handlar ofta inte varumärken, de handlar ”skor” eller ett visst plagg och då vill man ha många varumärken att välja på”, säger han.

Samtidigt tror han H&M har det som krävs för att hitta rätt mix och nå kritisk massa.

”Det kan bli stort! Om H&M lyckas få in den typen av varumärken som matchar deras egna, som Bestsellers Only, Vero Moda och Jack & Jones, så kan de skapa en egen nisch. Det hade varit riktigt intressant att se ett samarbete med Zara, Uniqlo eller Gap, men de är troligen för mycket konkurrenter för att göra något tillsammans. Det kan bli en sajt för fast fashion, med låga priser, brett sortiment och ung målgrupp”, säger han.

Han får stöd av Carin Blom, e-handelsexpert på Postnord. Hon tror att Afound har positiva framtidsutsikter.

”Det är ett steg i rätt riktning. Vi ser tydligt att handeln fungerar bra på andra plattformar där man samlar varumärken på ett och samma ställe, som till exempel Zalando och Amazon.”

Samtidigt påpekar hon att det finns en utmaning i att nå ut i bruset som ny aktör och nå konsumenten, då konkurrensen är stor i dag.

Samtidigt påpekar hon att det finns en utmaning i att nå ut i bruset som ny aktör

”I dag finns det redan stora, tunga varumärken och plattformar. Det måste vara attraktivt som konsument att handla där. Man måste känna att man får något extra”, säger hon.

Staffan Mörndal är partner på riskkapitalbolaget Verdane Capital med drygt 20 e-handelsbolag som Babyshop, Caliroots och Royal Design i portföljen. Han är även ledamot i delägda Boozt, en börsnoterad modebutik som i likhet med Zalando och ASOS samlar en mängd varumärken på sin sajt, men har ett fokus på så kallade premiumvarumärken. 

Det är en annan affärsmodell där man ofta måste ta betalt för frakten.

”Eftersom H&M pratar om deal hunting och rabatterade varor kopplar jag satsningen till italienska Yoox. Även Zalando, ASOS och Boozt har separata sajter för att sälja gamla säsonger. Men det är alltid svårt. Man har ofta högre returer och lägre snittordrar för gamla kollektioner. Det är en annan affärsmodell där man måste ta betalt för frakten för att få ihop kalkylen”, säger han.

Staffan Mörndal sitter även i styrelsen för Mathem, där både Verdane Capital och H&M-bossen Karl-Johan Persson är delägare.

Generellt är Karl-Johan Persson väldigt intresserad av e-handel.

Brukar du snacka e-handel med Karl-Johan Persson?

"Ibland! Men vi har inte pratat om detta. Generellt är han ju väldigt intresserad av e-handel och mån om att anpassa H&M så det funkar både i fysiska butiker och online.”

Det lär dröja innan vi får veta vilka varumärken som ska ingå i H&M:s nya nätbutik Afound. På modejättens pressavdelning lägger man lockat på.

”Det kommer att vara en mix av externa märken och H&M-märken, men för tillfället kan vi inte ge mer information om vilka de externa märkena är. Vi kommer kunna ge mer information närmare lanseringen”, säger Iñigo Sáenz Maestre, presskontakt på H&M, till Di Digital.


Mer om H&M:s nya satsning i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kanh-mklazalandomednyanatbutikenafound-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera