Annons

E-handelsprofilerna: ”H&M:s Afound kan bli stort”

Verdanes Staffan Mörndal och H&M:s vd Karl-Johan Persson brukar prata e-handel när de ses. Båda är storägare i Mathem, som säljer livsmedel på nätet.
Verdanes Staffan Mörndal och H&M:s vd Karl-Johan Persson brukar prata e-handel när de ses. Båda är storägare i Mathem, som säljer livsmedel på nätet.
Investeraren Staffan Mörndal och e-handelsexperten Carin Blom menar att H&M:s nya modebutik Afound är ett steg i rätt riktning, om man lyckas med konststycket att nå ut i bruset.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under onsdagen tog Sveriges största, och mest pressade modebolag, H&M, bladet från munnen och bekräftade ryktena om en ny nätbutik. Satsningen heter Afound och beskrivs som en marknadsplats för “off-price style hunting”. I grunden handlar det om att sälja rabatterade varor inom mode och livsstil. Butiken ska erbjuda en samlig av ”välkända varumärken för både dam och herr, såväl externa varumärken som H&M-koncernens egna”, enligt pressmeddelandet. 

Det är ju svårt att bli stor på nätet om man bara säljer sitt eget varumärke.

Afound ska lanseras både online och med fysiska butiker med början i Sverige under 2018. Den första butiken öppnar på Drottninggatan i Stockholm, parallellt med att den digitala marknadsplatsen lanseras i Sverige. 

Satsningen sker samtidigt som H&M:s aktie har fallit med 40 procent det senaste året till följd av försämrade marginaler, låg tillväxt och en e-handelssatsning som har svårt att lyfta.

E-handelsprofilen Staffan Mörndal tror att Afound är ett steg i rätt riktning för H&M. 

”Mycket hänger på om H&M lyckas hitta rätt mix av varumärken. Det är ju svårt att bli stor på nätet om man bara säljer sitt eget varumärke. Det finns undantag som Nike.com, men de flesta varumärken är inte starka nog att dra en massmarknad till sin egen sajt. H&M har ett starkt varumärke på vissa marknader. Men konsumenter handlar ofta inte varumärken, de handlar ”skor” eller ett visst plagg och då vill man ha många varumärken att välja på”, säger han.

Samtidigt tror han H&M har det som krävs för att hitta rätt mix och nå kritisk massa.

”Det kan bli stort! Om H&M lyckas få in den typen av varumärken som matchar deras egna, som Bestsellers Only, Vero Moda och Jack & Jones, så kan de skapa en egen nisch. Det hade varit riktigt intressant att se ett samarbete med Zara, Uniqlo eller Gap, men de är troligen för mycket konkurrenter för att göra något tillsammans. Det kan bli en sajt för fast fashion, med låga priser, brett sortiment och ung målgrupp”, säger han.

Han får stöd av Carin Blom, e-handelsexpert på Postnord. Hon tror att Afound har positiva framtidsutsikter.

”Det är ett steg i rätt riktning. Vi ser tydligt att handeln fungerar bra på andra plattformar där man samlar varumärken på ett och samma ställe, som till exempel Zalando och Amazon.”

Samtidigt påpekar hon att det finns en utmaning i att nå ut i bruset som ny aktör och nå konsumenten, då konkurrensen är stor i dag.

Samtidigt påpekar hon att det finns en utmaning i att nå ut i bruset som ny aktör

”I dag finns det redan stora, tunga varumärken och plattformar. Det måste vara attraktivt som konsument att handla där. Man måste känna att man får något extra”, säger hon.

Staffan Mörndal är partner på riskkapitalbolaget Verdane Capital med drygt 20 e-handelsbolag som Babyshop, Caliroots och Royal Design i portföljen. Han är även ledamot i delägda Boozt, en börsnoterad modebutik som i likhet med Zalando och ASOS samlar en mängd varumärken på sin sajt, men har ett fokus på så kallade premiumvarumärken. 

Det är en annan affärsmodell där man ofta måste ta betalt för frakten.

”Eftersom H&M pratar om deal hunting och rabatterade varor kopplar jag satsningen till italienska Yoox. Även Zalando, ASOS och Boozt har separata sajter för att sälja gamla säsonger. Men det är alltid svårt. Man har ofta högre returer och lägre snittordrar för gamla kollektioner. Det är en annan affärsmodell där man måste ta betalt för frakten för att få ihop kalkylen”, säger han.

Staffan Mörndal sitter även i styrelsen för Mathem, där både Verdane Capital och H&M-bossen Karl-Johan Persson är delägare.

Generellt är Karl-Johan Persson väldigt intresserad av e-handel.

Brukar du snacka e-handel med Karl-Johan Persson?

"Ibland! Men vi har inte pratat om detta. Generellt är han ju väldigt intresserad av e-handel och mån om att anpassa H&M så det funkar både i fysiska butiker och online.”

Det lär dröja innan vi får veta vilka varumärken som ska ingå i H&M:s nya nätbutik Afound. På modejättens pressavdelning lägger man lockat på.

”Det kommer att vara en mix av externa märken och H&M-märken, men för tillfället kan vi inte ge mer information om vilka de externa märkena är. Vi kommer kunna ge mer information närmare lanseringen”, säger Iñigo Sáenz Maestre, presskontakt på H&M, till Di Digital.


Mer om H&M:s nya satsning i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kanh-mklazalandomednyanatbutikenafound-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer