Annons

E-handlarna rasar på börsen – experterna: Festen är inte över

Chefsstrateg Martin Guri vid Kepler Cheuvreux och Daniel Schmidt, detaljhandelsanalytiker på Danske Bank.
Chefsstrateg Martin Guri vid Kepler Cheuvreux och Daniel Schmidt, detaljhandelsanalytiker på Danske Bank. Foto: Josefine Stenersen/Alexander Donka/TT
E-handelsbolagen faller efter gårdagens besked från Pfizer om lyckade vaccinstudier mot covid-19. Men det betyder inte att framgångssagan är slut för sektorn, menar experterna. ”Den fundamentala bilden har inte förändrats”, kommenterar Martin Guri som tycker man kan vila på hanen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Stockholmsbörsen blev det särskilt tydligt för näthandlaren Boozt, som tappade 12,7 procent under måndagen och fortsätter backa över 7 procent under tisdagen. Även Nelly Group, tidigare Qliro, backar över 4 procent.

Martin Guri, chefsstrateg vid Kepler Cheuvreux, beskriver det hela som en en klassisk sektorrotation där förvaltare måste täcka in sig i sektorer som varit underviktade, i detta fall aktier som förlorat på pandemin, med hjälp av vinsthemtagningar på bolag som gått starkt under covid-19.

”Julafton kom lite tidigare än man väntat sig – nu förbereder man sig på nästa år”, kommenterar han.

Att aktierna tappar så mycket drivs av flöden och teknikaliteter, menar Martin Guri.

”Om det i vanliga fall köps 1.000 aktier i ett e-handelsbolag så kan det en dag som denna vara tio småbolagsförvaltare som då säljer 10.000 aktier. Det blir en obalans i flödet. Samma sak fast tvärtom såg vi när pandemin kom”, förklarar han.

Martin Guri ger en tidshorisont på upp till ett par veckor tills stormen lagt sig. 

”Då har man prisat in att det kommer gå bättre för de cykliska bolagen nästa år och är tillbaka på ruta ett. Hur ser verkligheten ut här och nu? Den ser ju fortfarande inte så ljus ut – pandemin kommer fortsätta ett tag till”, fortsätter chefsstrategen, som tror på en snar rekyl för näthandlarna. 

Inte heller Daniel Schmidt, detaljhandelsanalytiker på Danske Bank, anser att festen är slut för näthandlarna.

”Näthandeln har tagit stora kliv under pandemins framfart, och den kommer inte krympa. Däremot kommer sektorn inte att växa lika mycket under nästa år som man trodde för några dagar sedan”, fortsätter Daniel Schmidt. 

Frågan nu är om privatsparare ska följa förvaltarna och hämta hem vinsten. 

”Det är aldrig fel att ta hem en vinst, oavsett läge och vem man är. Det beror på hur aktiv man väljer att vara. Jag skulle inte bli förvånad om de här e-handelbolagen tappar relativt sett några veckor till. Är man beredd att att dansa med i den svängen så är det bara att spela på. Den fundamentala bilden har inte förändrats”, kommenterar Martin Guri.

Daniel Schmidt, som inte kan kommentera enskilda bolag, säger att nyheten om ett nära förestående vaccin innebär att vi kommer normalisera våra liv lite tidigare under nästa år än man hade trott.

”Det här kan ses som startskottet till att tro att fysiska affärer återigen kan bli en del av folks konsumtionsmönster”, avslutar Danske Banks detaljhandelsanalytiker. 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer