Hoppa till innehållet

E-kronan rycker allt närmare - men Ingves vill inte släppa kontanterna: ”Finns fördelar”

Omställningen från fysiska pengar till digitala blir ett omfattande arbete för Riksbanken – som nästa år släpper sin utredning gällande e-kronan. ”Vårt mål är att betalningar ska utföras inom sekunder, dygnet runt”, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Stefan Ingves, chef över Riksbanken, på Di:s konferens ”Framtidens betalningar”
Stefan Ingves, chef över Riksbanken, på Di:s konferens ”Framtidens betalningar”Foto: Josefine Stenersen (Di)

På betalningsmarknaden pågår en rad snabba förändringar, såväl i Sverige som internationellt. Det leder till att man får tänka om på nytt, konstaterar Stefan Ingves. 

I Sverige är betalning med kontanta medel en sjunkande trend. För ungefär ett decennium sedan valde 40 procent av svenskarna att betala med kontanter, men i dag är den siffran 13 procent. Ett helt kontantlöst samhälle är dock något som riksbankschefen inte tror på.

”Det finns många nackdelar med kontanter. Hög rånrisk och bökiga att ha med sig för att nämna några. Men det finns även fördelar. Det kommer alltid finnas personer som har det svårt med det digitala betalningssättet och vid krissituationer är det bra att ha kontanter”, säger Stefan Ingves, chef över Riksbanken, på en av Di:s konferenser.

I dag används Swish flitigt och fungerar direkt. Men det som händer är att alla transaktioner som görs under natten lagras, vilket gör att riksbanken behöver åsidosätta ett antal miljarder kronor. Det är något som riksbankchefen beskriver som något opraktiskt, men som ändå fungerar. 

”Vi jobbar därför i dag med att tillhandahålla ett system vid namn ’instant payments’. Det ska fungera dygnet runt, omedelbara betalningar med statliga pengar”, säger han.

För närvarande samtalar även Riksbanken med EU för att få till ett samarbete som innebär att medborgare ska kunna skicka pengar internationellt på studs. Sådana system finns i dag i Mexiko och Zimbabwe. På den punkten behöver Sverige komma i kapp. 

Läs mer: Ovanliga rörelser i bitcoin: ”Största kursuppgången sedan 2011” 

Kryptovalutor som bitcoin möjliggör för användaren att vara helt anonym. Riksbanken måste däremot kunna identifiera alla som använder e-kronan för att kunna motverka penningtvätt och andra illegala verksamheter. 

Läser man det finstilta kan man inte förstå vad Libra faktiskt är.

En viktig frågeställning som Stefan Ingves lyfter är hur pass mycket information om medborgare som staten måste ha tillgång till vid användandet av den digitala kronan.

”Uppfattningen är att det måste finnas något sätt att redovisa för vem man är, en legitimation som staten ska stå för. I Indien är det här ett etablerat fenomen, där kan de två miljarder invånarna skicka pengar fram och tillbaka på ett helt nytt sätt.”

Nästa år ska utredningen av e-kronan presenteras. Riksbanken håller för närvarande på att slutföra upphandlingen vad gäller skapandet av den digitala valutan.

”Sedan blir det upp till Riksdagen att besluta sig för om vi ska ha möjlighet att sätta e-kronan i rull eller inte”, säger Stefan Ingves. 

Det är inte bara Riksbanken som är inne på att skapa en e-krona, utan även EU utreder möjligheten till att skapa en egen digital valuta.

En annan digital valuta som rönt uppmärksamhet är Facebooks Libra, men projektet har väckt kritik världen över från både politiker och centralbanker. Riksbanken släppte nyligen en rapport om Libran där kontentan var att den antagligen inte kommer att användas för betalningar inom i Sverige i någon större utsträckning.

”Regelverken för att sparka i gång e-valutorna finns i dag, frågan är dock om man kan tillämpa dem. Penningtvättsregler gäller likväl för Libra som för vilken annan digital valuta som helst – men läser man det finstilta kan man inte förstå vad Libra faktiskt är, det är ingen bra start”, säger Stefan Ingves.

Läs mer: Riksbanken om Facebooks kryptovaluta: Kan försvåra för minusränta 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera