Annons

E-sportbolaget tar in 230 miljoner: ”Största affären i Europa”

G-Loots grundare och vd Patrik Nybladh.
G-Loots grundare och vd Patrik Nybladh. Foto: Jonas Eng (Di).
Svenska e-sportbolaget G-Loot växer så det knakar. Nu tar bolaget in 230 miljoner kronor för att nå målet om att bli den största spelaren inom e-sport i Europa. Två svenska spelmiljardärer finns redan på ägarlistan, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

G-Loot skapade stora rubriker när man tidigt 2018 tog in hela 100 miljoner kronor i kapital. E-sporten är en sektor som ser stor tillväxt. I takt med att allt fler spelar dator- och mobilspel skapas också behovet av att tävla, både på elit- och amatörnivå. Där finns G-Loot med sin plattform.

Nu tar bolaget in hela 25 miljoner dollar, motsvarande cirka 230 Mkr, från befintliga ägare och nya ägare för att öka tillväxttakten. Ambitionen är att bli den största aktören i Europa, och sedermera världen.

Läs mer: G-Loot jagas av investerare – vill bli störst på e-sport 

”Det här är Europas största e–sportsinvestering, vilket är jättekul och vi tar nu det här till nästa nivå. Vi hade pengar i kassan att driva bolaget, det här handlar om att vi ska göra en rejäl satsning framåt. Nu har vi det vi behöver för att skala upp i vår egen takt”, säger bolagets grundare och vd Patrik Nybladh och fortsätter:

”Vi gick inte ut så brett utan kunde välja ut de vi är intresserade av och vi blev kraftigt övertecknade. Vi har stora befintliga ägare som vi fick ett kraftigt stöd av, det är extremt viktigt för oss.”

Di Digital kan också avslöja att två giganter tillika miljardärer inom spelbranschen sedan tidigare har investerat i bolaget. Det handlar om Paradox-veteranen Fredrik Wester, genom sin privata investeringslåda Kichi Invest, och THQ-toppen Lars Wingefors. Det är dock inget Patrik Nybladh vill kommentera.

Paradox förre vd Fredrik Wester (tv) och Lars Wingefors på THQ Nordic.
Paradox förre vd Fredrik Wester (tv) och Lars Wingefors på THQ Nordic. Foto: Di.

Bland G-Loots större ägare finns Swedbank Robur, som investerar genom fonderna Ny Teknik, Microcap och Fokus, och som nu går in i G-Loot med en andra investering. 

”Jag är väldigt stolt och begeistrad över att stödja G-Loot och dess entreprenörer med vår andra investering i bolaget. G-Loots starka tillväxt och förbättrade lönsamhet skapar en fantastisk möjlighet för våra fonder att delta i den här formen av värdeskapande”, säger Henrik Carlman, fondförvaltare på Swedbank Robur, i ett uttalande.

Den nordiska kapitalförvaltaren Norron är också med på tåget när G-Loot nu tar in nästan en kvarts miljard kronor.

”G-Loot har en bekräftad affärsmodell via en skalbar plattform med global räckvidd. Lägg därtill ett stort driv och högt tempo och att bolaget gått från klarhet till klarhet under det senaste året”, säger Marcus Plyhr, fondförvaltare på Norron, säger i en kommentar.

G-Loot erbjuder en plattform för pc- och mobilspel där spelarna kan satsa pengar på sig själva. Inga pengar kan satsas på andra än en själv och den egna insatsen. Spelare kan betala en månadsavgift eller en engångssumma för att vara med i tävlingar med prispengar. 

Affärsmodellen kan enkelt skalas upp: ju fler användare som går med, desto större prissummor kan erbjudas, vilket leder till att fler spelare vill gå med. Mycket av investeringen kommer gå till att öka prispoolerna för att locka fler spelare, prispengarna fungerar alltså som marknadsföring.

”Av min erfarenhet som entreprenör är det få gånger jag sett en mer skalbar produkt. Vi har nu även bekräftat att affärsmodellen fungerar”, säger grundaren Patrik Nybladh.

Läs mer: Efter investeringen på 100 miljoner – G-Loot växlar upp

Få spelutvecklare har hittills utvecklat egna lösningar för e-sport, men potentialen för intäkter är stor. G-Loots egna turnering, Global Loot League, är en av världens främsta ligor inom spelet ”Player Unknown's Battlegrounds”, det mest sålda pc-spelet 2017 i världen.

2017 omsatte bolaget 18,7 Mkr. I och med att fokus är tillväxt gick bolaget samma år med en förlust på 22,7 Mkr. 2018 dubblerades omsättningen, enligt Patrik Nybladh och i år är målet att mångdubbla omsättningen. För att kunna göra det krävs en kraftig ökning av personalstyrkan.

”Personalstyrkan kommer dubblas innan årets slut. Så vi går från 40 personer till över 80”, säger Patrik Nybladh.

Di Digital har tidigare rapporterat om att kinesiska jätten Tencent varit en spekulant i G-Loot. Det ska då ha handlat om en större investering för att hjälpa bolaget att lansera i Kina. Den här kapitalrundan har Tencent dock stått över. 

I och med nyemissionen ska G-Loots värdering, enligt uppgift till Di Digital, skjuta över 1 miljard kronor. Patrik Nybladh avböjer att kommentera bolagets värdering.

Läs mer: Kinesisk jätte nära att gå in tungt i svenska G-Loot

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer