Annons

ECB-chefen: Bitcoin behöver regleras

Foto: Alex Kraus, Alex Kraus
Bitcoin är en spekulativ tillgång som behöver regleras. Det sa ECB-chefen Christine Lagarde på onsdagen, enligt Reuters.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Priset på kryptovalutan Bitcoin har rusat senaste månaderna. Från att ha passerat nivån på 20.000 dollar dubblerades kursen till 41.000 i helgen för att sedan falla tillbaka något. 

Läs mer: Kryptoproffset om rusningen: Så investerar du i bitcoin utan att bli lurad

Spridningen på köparna har spridits till småsparare, investeringsfonder och stora företag. Samtidigt har flera finansiella aktörer som Paypal anammat kryptovalutan.

”Bitcoin är en mycket spekulativ tillgång, som har lett till en del olämpligt beteende och en del intressant och totalt förkastlig penningtvätt”, sa hon.

Hon gav inget exempel, men sa att hon förstått att det funnits brottsutredningar om sådan aktivitet. 

Samtidigt är regleringen runt kryptovalutor ännu inte så omfattande, även om viss global standard om penningtvätt tagits fram. Lagarde vill därför se att det tas fram globala regler.

”Det måste komma en reglering. Denna måste användas och kommas överens om på global nivå eftersom om det finns kryphål kommer de att användas”, sa hon.

Hon sade samtidigt att det kommer att komma en digital centralbanksvaluta, CBDC, och att hon hoppas att en digital euro kan vara på plats inom fem år. 

Läs mer: Rallyt i bitcoin: Nu noteras kryptojätte på First North – värderas till 1,3 miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer