Hoppa till innehållet

Edtech-bolaget Kognity blöder – men vd spår vändning i år

Startupbolaget Kognity redovisar en förlust på tre gånger omsättningen under verksamhetsåret som slutade i augusti 2016. Vd Hugo Wernhoff beskriver dock året som ett ”genombrott” och spår positivt kassaflöde för det digitala skolboksbolaget.

Nicholas Johansson och Hugo Wernhof grundare av Kognity.
Nicholas Johansson och Hugo Wernhof grundare av Kognity.

En rad unga startupbolag ämnar digitalisera utbildningsbranschen i Sverige. Ett av dem är Kognity som gör digitala läroböcker för IB-utbildningar.

Kognity har dels utvecklat en plattform för att publicera interaktiva, digitala läroböcker, dels producerar de också innehållet till läroböckerna.

”Vi satte oss 2012 och tittade på möjligheten att skapa ett bolag inom utbildning drivet av teknologi. För två år sedan lanserade vi vår nuvarande produkt och nu har vi kommit till en punkt då vi bevisat att det fungerar och ska expandera”, sa Hugo Wernhoff, medgrundare och vd för Kognity (NTL) till Di Digital i somras.

Läs mer: Digiexam värderas till nära 300 miljoner

Vi klarar oss till lönsamhet med den plan som ligger.

Då hade bolaget lockat till sig drygt 7 miljoner från ängelinvesterare och var på väg att fylla på med ytterligare kapital. Bland investerarna fanns Gustaf Rentzhog, vd för pensionsrådgivaren Söderberg & Partners och Jeremias Andersson, en av grundarna av rekryteringsbolaget Academic Work.

Hugo Wernhoff ville inte berätta hur mycket pengar man tagit in totalt. Men han uppgav att kapitalanskaffningen skett till en värdering av hela bolaget om 100 miljoner kronor.

Nu står det klart att verksamhetsåret som slutade i augusti 2016 är allt annat än övertygande. Omsättningen uppgick till 3,6 miljoner kronor. Och förlusten landade på drygt 10 miljoner kronor. Men enligt Hugo Wernhoff har bolaget utvecklas över förväntan.

”Fjolåret var ett genombrottsår som överträffade våra högt ställda förväntningar. Anledningen till den låga omsättningssiffran var att redovisningsprinciper gjorde att vi bara tog upp 3,6 av 10 miljoner kronor av faktureringen i de officiella siffrorna”, säger han. 

Omsättningen blir flera hundra procent högre under innevarande räkenskapsår, lovar han.

”Vidare ska vi ha positivt kassaflöde redan till hösten”, säger han.

Något omedelbart behöv av mer riskkapital ser inte Hugo Wernhoff i nuläget.

”Nej, vi klarar oss till lönsamhet med den plan som ligger. Det går fantastiskt bra. Vi rekryterar i högre takt än vi trodde i somras”, säger han.

I dag arbetar 28 personer på Kognity och bolagets plattform används i över 60 länder. Än så länge är det bara skolor inom IB-programmet (en gymnasieutbildning med internationell läroplan) som använder Kognity men planen är nu att testa nya utbildningssystem.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen i den nordiska techsektorn.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera