Annons

Effektivare byggande lockar riskkapitalbolag

Anders Jacobson, grundare av Nordiska Entreprenadsystem.
Anders Jacobson, grundare av Nordiska Entreprenadsystem. Foto: David Aler och TT.
Byggbranschen i Sverige är under press. Mjukvarubolaget Nordiska Entreprenadsystem vill effektivisera byggandet och lockar riskkapitalbolaget Monterro som ny majoritetsägare, i en affär värd över 100 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Små byggföretag är sämst på digital utveckling i Sverige. Det visade en rapport från Tillväxtverket från sommaren 2018, där myndigheten frågade nästan 10 000 företag om deras teknikanvändning.

Det vill Nordiska Entreprenadsystem ändra på. Sedan starten 2014 har Linköpingsbolaget bland annat tagit fram en mobilapp som digitaliserar allehanda processer inom byggbranschen.

”Att fånga data ute på fältet har varit ett stort problem i alla år, eftersom du inom byggbranschen per definition aldrig befinner dig på ett och samma ställe. Det finns ingen industrihall där du kan ställa upp datorer för omedelbar återrapportering”, säger grundaren Anders Jacobson.

Nu får bolaget in en ny storägare i form av riskkapitalbolaget Monterro. Grundare är it-profilerna Thomas Bill, Peter Larsson, Lars Sveder och finansmännen Carl Rosvall och Martin Bjäringer – som själva gick in med en tredjedel av kapitalet i bolagets senaste fond från 2016 på 1,2 miljarder kronor.

Monterro vill inte uppge den exakta köpeskillingen i affären, men köper över 50 procent av aktierna i Nordiska Entreprenadsystem för mer än 100 miljoner kronor.

”Vi fastnade för att det är ett fint och välskött bolag, som lyckats kombinera hög tillväxt med bra lönsamhet, som verkar i en underdigitaliserad bransch med stor förändringspotential”, säger Gustav Lagercrantz, partner på Monterro.

Det innebär att Nordiska Entreprenadsystem värderas till mellan 200 och 300 Mkr i transaktionen, enligt Di Digitals uppskattning. Grundaren Anders Jacobson säljer därmed delar av sina aktier, tillsammans med 7 nyckelanställda, men samtliga blir kvar i bolaget.

Ute på fältet samlar du dagboksanteckningar, arbetstimmar och resor i appen.

Under 2018 omsatte Nordiska Entreprenadsystem drygt 37 Mkr, enligt prognoser, med en förväntad vinst på runt 10 Mkr. Bolaget har runt 400 kunder i dagsläget.

”Vi ska fortsätta investera för tillväxt. Produkten ska vidareutvecklas för både befintliga och nya kunder, sedan ser vi en lovande potential i en fortsatt internationalisering. Redan i dag finns flertalet nöjda kunder i både Norge och Tyskland”, säger Gustav Lagercrantz.

Det finns ingen exakt tidsplan för när Monterro vill göra en exit, antingen genom en börsnotering eller försäljning, eftersom fonden har ett "långsiktigt och brett mandat". Fonden investerar enbart i mjukvarubolag, till exempel kundvårdsbolaget Lime, och har gjort exits i bolag som Protect Data och Episerver. 

Läs mer: Monterros kundvårdsbolag sväljer konkurrent – siktar på börsnotering 

Med tjänsterna från Nordiska Entreprenadsystem kan kunder inom byggbranschen få hjälp med den dagliga administrationen. En del av appen hanterar affärerna på kontoret, medan den andra används av fältpersonalen.

”Ute på fältet samlar du dagboksanteckningar, arbetstimmar och resor i appen. Du kan även fylla i vad du plockar från servicebilen, vilken utrustning och material som används, dokumentera tilläggsbeställningar och skicka foton”, säger grundaren Anders Jacobson.

System för bokföring och lön finns alltså integrerade i appen, men dessa levereras från externa aktörer som Fortnox och Visma.

”Samtidigt kan personalen på fältet få tillgång till dokument från affärssystemet: ritningar, checklistor, egenkontroller, kvalitetsplaner och arbetsmiljöplaner. Allt det här har i decennier hanterats på papper”, säger Anders Jacobson.

Anders Jacobson har tillsammans med nyckelpersonalen sin bakgrund på bland annat NCC, Skanska och Trafikverket. I huvudsak har de försökt bygga en nedskalad version av de digitala tjänster som byggjättarna använder – vilket gett eko inom investerarvärlden.

”Vi har de senaste fyra åren fått många förfrågningar om förvärv, men alltid tackat nej” säger Anders Jacobson.

Läs mer: NCC:s startup Loop Industries lanserar transport-app 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer