Hoppa till innehållet

Effektivare byggande lockar riskkapitalbolag

Byggbranschen i Sverige är under press. Mjukvarubolaget Nordiska Entreprenadsystem vill effektivisera byggandet och lockar riskkapitalbolaget Monterro som ny majoritetsägare, i en affär värd över 100 miljoner kronor.

Anders Jacobson, grundare av Nordiska Entreprenadsystem.
Anders Jacobson, grundare av Nordiska Entreprenadsystem.Foto: David Aler och TT.

Små byggföretag är sämst på digital utveckling i Sverige. Det visade en rapport från Tillväxtverket från sommaren 2018, där myndigheten frågade nästan 10 000 företag om deras teknikanvändning.

Det vill Nordiska Entreprenadsystem ändra på. Sedan starten 2014 har Linköpingsbolaget bland annat tagit fram en mobilapp som digitaliserar allehanda processer inom byggbranschen.

”Att fånga data ute på fältet har varit ett stort problem i alla år, eftersom du inom byggbranschen per definition aldrig befinner dig på ett och samma ställe. Det finns ingen industrihall där du kan ställa upp datorer för omedelbar återrapportering”, säger grundaren Anders Jacobson.

Nu får bolaget in en ny storägare i form av riskkapitalbolaget Monterro. Grundare är it-profilerna Thomas Bill, Peter Larsson, Lars Sveder och finansmännen Carl Rosvall och Martin Bjäringer – som själva gick in med en tredjedel av kapitalet i bolagets senaste fond från 2016 på 1,2 miljarder kronor.

Monterro vill inte uppge den exakta köpeskillingen i affären, men köper över 50 procent av aktierna i Nordiska Entreprenadsystem för mer än 100 miljoner kronor.

”Vi fastnade för att det är ett fint och välskött bolag, som lyckats kombinera hög tillväxt med bra lönsamhet, som verkar i en underdigitaliserad bransch med stor förändringspotential”, säger Gustav Lagercrantz, partner på Monterro.

Det innebär att Nordiska Entreprenadsystem värderas till mellan 200 och 300 Mkr i transaktionen, enligt Di Digitals uppskattning. Grundaren Anders Jacobson säljer därmed delar av sina aktier, tillsammans med 7 nyckelanställda, men samtliga blir kvar i bolaget.

Ute på fältet samlar du dagboksanteckningar, arbetstimmar och resor i appen.

Under 2018 omsatte Nordiska Entreprenadsystem drygt 37 Mkr, enligt prognoser, med en förväntad vinst på runt 10 Mkr. Bolaget har runt 400 kunder i dagsläget.

”Vi ska fortsätta investera för tillväxt. Produkten ska vidareutvecklas för både befintliga och nya kunder, sedan ser vi en lovande potential i en fortsatt internationalisering. Redan i dag finns flertalet nöjda kunder i både Norge och Tyskland”, säger Gustav Lagercrantz.

Det finns ingen exakt tidsplan för när Monterro vill göra en exit, antingen genom en börsnotering eller försäljning, eftersom fonden har ett "långsiktigt och brett mandat". Fonden investerar enbart i mjukvarubolag, till exempel kundvårdsbolaget Lime, och har gjort exits i bolag som Protect Data och Episerver. 

Läs mer: Monterros kundvårdsbolag sväljer konkurrent – siktar på börsnotering 

Med tjänsterna från Nordiska Entreprenadsystem kan kunder inom byggbranschen få hjälp med den dagliga administrationen. En del av appen hanterar affärerna på kontoret, medan den andra används av fältpersonalen.

”Ute på fältet samlar du dagboksanteckningar, arbetstimmar och resor i appen. Du kan även fylla i vad du plockar från servicebilen, vilken utrustning och material som används, dokumentera tilläggsbeställningar och skicka foton”, säger grundaren Anders Jacobson.

System för bokföring och lön finns alltså integrerade i appen, men dessa levereras från externa aktörer som Fortnox FNOX -1,76%Dagens utveckling och Visma.

”Samtidigt kan personalen på fältet få tillgång till dokument från affärssystemet: ritningar, checklistor, egenkontroller, kvalitetsplaner och arbetsmiljöplaner. Allt det här har i decennier hanterats på papper”, säger Anders Jacobson.

Anders Jacobson har tillsammans med nyckelpersonalen sin bakgrund på bland annat NCC NCC B -0,20%Dagens utveckling, Skanska SKA B -3,40%Dagens utveckling och Trafikverket. I huvudsak har de försökt bygga en nedskalad version av de digitala tjänster som byggjättarna använder – vilket gett eko inom investerarvärlden.

”Vi har de senaste fyra åren fått många förfrågningar om förvärv, men alltid tackat nej” säger Anders Jacobson.

Läs mer: NCC:s startup Loop Industries lanserar transport-app 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera