Hoppa till innehållet

Efter alla bråk – nu tecknar Spotify avtal med Warner

Musikjätten Spotify tecknar ett nytt globalt avtal med skivbolagsjätten Warner Music. Detta efter ett år av förseningar, hårda förhandlingar och en rättstvist vid Indien-lanseringen.

Till vänster: Warner Music Groups ledning vid börsnoteringen 2005, bolaget köptes ut från börsen sex år senare. Till höger: Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Till vänster: Warner Music Groups ledning vid börsnoteringen 2005, bolaget köptes ut från börsen sex år senare. Till höger: Spotifys vd och grundare Daniel Ek.Foto: TT.

Förra sommaren gick Spotify ut med det kryptiska beskedet att man tecknat nya globala licensavtal med ”två av de fyra” stora skivbolagen. Beskedet orsakade förvirring, då det bara finns tre stora globala skivbolag i dag: Universal, Warner och Sony. 

Men branschtidningar som Music Business Worldwide var snabba med att avslöja att Spotify av allt att döma enbart tecknat avtal med Merlin, som representerar de mindre självständiga skivbolagen. Spotify hade därutöver gjort upp med Sony Music, vars avtal inte omedelbart skulle förnyas ändå.

Sedan dess har förhandlingarna med Warner och Universal dragit ut på tiden. Spotify lyckades inte förnya avtalen med någon av de två musikjättarna när de gick ut 2019. Det är knappast första gången, och det medför i regel inte att musiken försvinner från Spotifys tjänst. Men det är en huvudvärk för Daniel Ek och hans ledningsgrupp, inte minst när Spotify vill genomdriva nya satsningar.

Under 2019 föranleddes till exempel Spotifys uppmärksammade lansering i Indien av ett bråk och en rättstvist med Warner, delvis inför öppen ridå. När lanseringen väl skedde i Indien, i februari i fjol, så saknades stora delar av Warners musikutbud. Rättstvisten mellan Spotify och Warners musikförlag, Warner Chappell Music, blev segdragen och tog slut först i mitten av januari 2020.

Läs mer: Spotify lanserar i Indien – trots bråket med Warner

Under sommaren 2019 backade Spotify även från ett test som gick ut på att låta mindre artister ladda upp sin musik direkt på Spotify, vilket enligt uppgift berodde på att skivbolagen sagt ifrån.

Läs mer: Spotify stänger ned kontroversiell tjänst – efter tio månader

Men nu står det alltså klart att Spotify förnyar sitt globala avtal med Warner Music. Spotify bekräftade under onsdagen detta i ett kortfattat pressmeddelande.

”Spotify och Warner Music Group är nöjda med att kunna tillkännage ett förnyat globalt licenspartnerskap. Den utökade affären täcker länder där Spotify finns tillgängliga i dag, samt ytterligare marknader”, skriver Spotify i ett uttalande. 

Det är ännu oklart vilka de ytterligare marknaderna är. Men Spotify spås, enligt uppgift till Music Business Worldwide, lansera i Sydkorea de kommande månaderna. 

En av stötestenarna i Spotifys separata förhandlingar med Warner och Universal har varit den svenska streamingjättens miljardsatsning på poddar. 

Enligt en artikel i Financial Times, från februari i år, förväntar sig skivbolagen en garanterad minimiandel av Spotifys intäkter, oavsett varifrån de kommer. Spotify uppges ha velat undanta sina poddintäkter från den pott med pengar som skivbolagen delar på.

Läs mer: Spotify utmanar Acast – börjar med målgruppsstyrda poddannonser

Nu uppges Spotify och Warner lyckats mötas halvvägs i frågan, enligt MBW. Avtalet är klart och endast Universal återstår. 

Spotifys poddintäkter är i dagsläget mycket små. Men förhandlingarna är ändå känsliga då undersökningar visar att musik står för en minskande andel av marknaden för streamat ljud, både på Spotify och på andra håll. 

Warner Musics vd Steve Cooper har länge varit en svår förhandlingspart för Daniel Ek och hans team. Så sent som i maj i fjol sa Steve Cooper att Warner skulle motstå ”devalveringen” av sina artisters och låtskrivares musik från ”freemium-affärsmodeller” likt Spotify.

Utan att nämna Spotify vid namn gick han till attack mot ”misskötta familjeprenumerationer” och andra strategier för kundanskaffning som sker på ”bekostnad” av musikkapare.

Beskedet om avtalet möttes med en axelryckning på Wall Street, där Trumps hantering av coronakrisen står i fokus. Klockan 16 under onsdagen hade Spotifys aktiekurs backat 3,5 procent i linje med övriga börsen. Följ kursen här.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera