Annons

Efter bakslagen – Lendify stärker utlåningskassan med 1 miljard

Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg och vice vd:n Erika Eliasson.
Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg och vice vd:n Erika Eliasson. Foto: Patrik Olsson (Di).
Lendify fick bordlägga en nyemission om 700 miljoner kronor – och skjuta upp en planerad börsnotering – efter att ha nekats en ny licens hos Finansinspektionen. Nu lånar bolaget in 1 miljard kronor för vidareutlåning till konsumenter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I september i år rapporterade Di att det snabbväxande svenska kreditbolaget Lendify, som grundades 2014, varit tvungna att skjuta upp en planerad nyemission om 700 miljoner kronor. 

Dessförinnan hade Lendify drabbades av ett tungt bakslag när bolaget nekades ett tillstånd från Finansinspektionen om att få bedriva så kallad finansieringsrörelse, genom att bli ett kreditmarknadsbolag. 

Det hade till exempel gett företaget rätt att börja erbjuda sparkonton till sina kunder. Tanken var att sparkontona skulle finansiera 51 procent av nyutlåningen och 27,5 procent av bolagets totala utlåning redan vid slutet av 2021.

Lendify erbjuder blancolån utan säkerheter, men enbart till svenska hushåll med hög kreditvärdighet, som bolaget självt beskriver det. 

Läs mer: Lendify fick nobben av FI – kapitalrunda på 700 miljoner skjuts upp

Efter bakslaget hos Finansinspektionen har bolaget fortsatt fått förlita sig på att finansiera sin kreditverksamhet genom att låna in institutionellt kapital. Nu har Lendify tagit in ytterligare 1 miljard kronor från den amerikanska kapitalförvaltaren Insight Investment, meddelar bolaget.

”Första finansieringsrundan med Insight Investment skedde 2019. De har visat att de förstår vår affär och är en idealisk partner för fortsatt tillväxt. Lendify fortsätter fokusera på socialt hållbara låneprodukter och leder teknikskiftet inom digitala bankprodukter. Vi leder genom att ta ansvar och det kommer vi fortsätta att göra” säger vd Nicholas Sundén-Cullberg i en kommentar.

Lenfi har en nuvarande lånebok på mellan 2,5-3 miljarder kronor, enligt egen utsago, och runt 40 000 aktiva kunder.

Bolaget har inte gett upp planerna om att stärka sin egen kassa.

”I grundplanen skulle vi få tillgång till kapitalet först sent under andra kvartalet 2021. Så vi har fortfarande inte misslyckats med den tidsramen, även om det förmodligen kommer skjutas lite framåt i tiden”, sa Nicholas Sundén-Cullberg till Di Digital i september.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer