Annons

Efter blockade appen – Tim Cook försvarar Apple

Demonstranter i Hongkong protesterar över ökat inflytande från Fastlandskina. Till vänster syns Apples vd Tim Cook.
Demonstranter i Hongkong protesterar över ökat inflytande från Fastlandskina. Till vänster syns Apples vd Tim Cook.
Apples val att plocka bort den kontroversiella appen HKmap.live efter påtryckningar från kommunistpartiet har väckt kraftig kritik. Nu försvarar vd:n Tim Cook beslutet i ett internt meddelande. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under gårdagen rapporterade flera medier att Apple plockat bort HKmap.live från App Store. Via appen har användare kunnat följa var i Hongkong polisen befunnit sig i samband med de stora protester som nu sker i staden. 

Appen har varit kontroversiell ända sedan den lanserades och tilläts först inte, med hänvisning till att den utsatte polisen för fara. Trots det fick den ligga ute på App Store i några dagar, innan Apple plockade ner den. 

Läs mer: Apple förbjuder kontroversiell app efter kinesisk kritik 

Beslutet kommer efter att det kinesiska kommunistpartiets flaggskeppstidning People's Daily kritiserat Apple. 

Apples drag har kritiserats starkt från flera håll. Bland annat från amerikanska politiker, både Demokrater och Republikaner. 

Men Tim Cook försvarar beslutet. Det framkommer av ett internt meddelande till de anställda, skriver The Verge. 

”Det är ingen hemlighet att teknologi kan användas för både gott och ont. Detsamma gäller även i det här fallet”, skriver han. 

Enligt Tim Cook har Apple fått information från Hong Kong Cybersecurity, Technology Crime Bureau och användare i Hongkong som vittnar om att informationen i appen bidragit till att enskilda poliser blivit måltavlor för våld. 

”Den här typen av användande strider mot Hongkongs lagar, liksom att det går emot våra riktlinjer i App Store”, skriver han. 

Som det ser ut nu fortsätter appen att fungera för de som redan har den nedladdad på mobilen. Däremot kan den inte laddas ned på nytt. 

”Appstore ska vara säkert och trovärdigt för alla användare. Det är ett ansvar som vi tar seriöst, och ett ansvar som vi siktar på att bevara. Nationella och internationella debatter kommer överleva oss alla och samtidigt som de är viktiga, får de inte styra över fakta. I det här fallet har vi tittat noggrant på fakta, och tror att det här ett beslut som bäst skyddar våra användare”, avslutar han det interna meddelandet. 

Apples beslut har följts av Google, som valt att plocka ner spelet The Revolution of Our Times. Spelet handlar om protesterna i Hongkong. 

Läs mer: Myndighet ställer in besök på techfest efter Kinas protest 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer