Annons

Får sitta kvar efter bråket: ”Bara i Nordkorea får man 99 procents stöd”

Lars O Grönstedt sitter kvar som ordförande i Vostok New Ventures styrelse trots att visa ägare ville peta honom från posten.
Lars O Grönstedt sitter kvar som ordförande i Vostok New Ventures styrelse trots att visa ägare ville peta honom från posten. Foto: Jesper Frisk
Lars O Grönstedt sitter kvar som ordförande i Vostok New Ventures styrelse. Flera delägare försökte avsätta honom som en protest mot vd Per Brilioths höga ”Avito-bonus” men lyckades bara samla 40 procent av rösterna. ”Det är bara i Nordkorea som man kan räkna med 99 procent stöd”, säger Lars O Grönstedt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i slutet av januari i år som investmentbolaget Vostok New Ventures sålde samtliga aktier i den ryska Blocket-kopian Avito för motsvarande 4,8 miljarder kronor

I april stod det sedan klart att Vostok New Ventures styrelse tilldelat Per Brilioth en särskild bonus om närmare 140 miljoner kronor för den lyckade försäljningen. Avito startades av entreprenörerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Men Per Brilioth var inblandad redan i ett tidigt skede och har spelat en viktig roll i bolagets framgång.

Den höga bonusen har dock väckt irritation hos några av Vostok New Ventures storägare. I slutet av april gick bland annat Swedbank Robur fonder och Alecta ut och deklarerade, i skrift, att de skulle rösta emot ett omval av Lars O Grönstedt som ordförande och ledamot i styrelsen. De representerar cirka 18 procent av ägandet. 

Sedan dess har tongångarna hårdnat och flera andra delägare har ställt sig på Swedbank Roburs och Alectas sida i konflikten. Vidare har den internationella ombudsröstaren ISS gått ut med en rekommendation att rösta mot både incitamentprogrammet och Lars O Grönstedt som både ordförande och ledamot.

Inför onsdagens bolagsstämma var positionerna lika låsta som för två veckor sedan. 

”Vi stödjer inte Lars O Grönstedt, vare sig till omval som ordförande eller som ledamot. Vi röstar emot riktlinjerna för ersättningar till ledande befattningshavare. Det handlar om styrelsens framtida arbete”, sa Alectas representant Marcus Lüttgen strax innan stämman vid Tändstickspalatset klockan 14 på onsdagen.

Trots en delvis nervös stämning skakade huvudmotståndarna Lars O Grönstedt och Evert Carlsson hand inför Dagens industris fotograf innan dörrarna stängdes för fotografering. Evert Carlsson är valberedningens ordförande och Swedbank Roburs representant. 

Även Lars O Grönstedt stod fast vid den position han gett uttryck för tidigare. Han menar att bonusen är rimlig, inte minst jämfört med andra private equity-bolag.

”Kritikerna jämför denna summa med vad vd:ar för börsbolag får. Men Vostok New Ventures agerar mer som ett private equity-bolag. De har ofta 2 procent förvaltningskostnader och tar 20 procent av reavinsten vid försäljningar. Vi har 1,5 procent i förvaltningskostnader och Per Brilioth bonus motsvarar 2,6 procent av reavinsten av Avito”, säger han.

En leende Lars O Grönstedt (till vänster) får fortsätta som ordförande för Vostok New Ventures – trots kritiken mot bonusen han gav till vd:n Per Brilioth (till höger).
En leende Lars O Grönstedt (till vänster) får fortsätta som ordförande för Vostok New Ventures – trots kritiken mot bonusen han gav till vd:n Per Brilioth (till höger). Foto: Jesper Frisk

Stämmans andra huvudämne Per Brilioth dök upp några minuter innan stämman började vid 14 tiden under onsdagen. 

”Inget. Jag fokuserar på portföljen”, sa han när Di frågade hur det kändes att få sin senaste bonus ifrågasatt.

När frågan om bonus väl debatterades ställde sig representant från största ägaren, amerikanska Ruane Cunniff & Goldfarb, upp och deklarerade sitt stöd för styrelsen. De äger närmare 20 procent av aktierna i Vostok New Ventures. Samma sak gällde en representant för den mindre delägaren TIN Fonder.

Valberedningens ordförande Evert Carlsson fick stå för den avvikande åsikten. 

”Vi har inget emot rörliga ersättningar. Men det är en viktig princip att större ersättningar sätts transparent sätt”, sa han.

Rösterna lämnades muntligen. Representanter för flera aktieägare, bland annat Swedbank Robur, Alecta och Andra AP-fonden, röstade emot omval av Lars O Grönstedt. De hamnade dock i minoritet med knappt 40 procent av rösterna. Lars O Grönstedt sitter därmed kvar som ordförande.

”Det var väntat. Det är bara i Nordkorea som man kan räkna med 99 procent stöd”, sa Lars O Grönstedt efteråt.

Vd Per Brilioth var lättad av beskedet.

”Folk har olika uppfattningar ibland. Jag är glad att styrelsen får stöd. De är även min investeringskommitté och det har funkat mycket bra”, sa han.

Även styrelsens förslag för riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare och nytt incitamentsprogram röstades igenom.

Lars O Grönstedt har suttit i Vostok New Ventures styrelse sedan 2010 och har varit ordförande sedan 2013. Han var tidigare vd och sedan ordförande för Handelsbanken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer