Annons

Efter börsfiaskot – nu rasar Zounds miljardvärdering

Zound Industries ordförande och storägare Tommy Jacobson.
Zound Industries ordförande och storägare Tommy Jacobson.
I slutet av januari sköt den svenska hörlursjätten Zound Industries upp sina börsplaner. Sedan dess har bolagets värdering halverats till en miljard kronor på andrahandsmarknaden, enligt uppgifter till Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var den 27 januari i år som Di Digital kunde avslöja att Zound Industries ordförande och storägare Tommy Jacobson sparkat sin mångåriga vd Pernilla Ekman.

Bakom vd-bytet stod ett par år av mager tillväxt och misslyckade produktlanseringar. I december rapporterade exempelvis Zound att omsättningen endast steg med 3 procent till 424 miljoner kronor under tredje kvartalet. 

”Det här är ett av de tuffaste besluten jag har tagit. Jag och Pernilla har krigat i tio år ihop, så det är en tung dag för mig”, sa Tommy Jacobson då.

Läs mer: Zound sparkar vd:n – skjuter upp börsplanerna

Samtidigt sköt bolaget bakom Marshall-högtalarna upp planerna om en försäljning eller notering med två-tre år. Det innebar att aktieägarna återigen fick möjlighet att fritt sälja sina aktier, efter att de varit uppbundna i en fullmakt.

Nu, en knapp månad senare, står det klart att en del aktieägare valt att sälja till kurser som är betydligt lägre än de som gällde för ett år sedan. 

Den senaste kursen är 120 kronor, uppger en källa för Di Digital med god insyn i den så kallade ”gråhandeln” som bedrivs av Pareto Securities

Det indikerar ett marknadsvärde på drygt en miljard kronor för hela bolaget.

En annan källa, som tidigare har jobbat på Zound, vittar om ännu lägre kurser:

”Vad jag vet så är det små kvantiteter aktier som säljs. Jag känner en person som ville sälja 12 000 och blev erbjuden 100 kronor per aktie”, säger personen till Di Digital. 

För knappt ett år sedan hoppades ägarna på en värdering på minst 3 miljarder kronor vid en affär, enligt Di Digitals källor. Så sent som för ett år sedan talade Tommy Jacobson om ett marknadsvärde på ”9-10 miljarder kronor inom 3-5 år”. 

En annan jämförelsepunkt kom våren 2019 då Zounds medgrundare Konrad Bergström sålde sina sista aktier i bolaget. Då värderades hörlursföretaget till drygt 1,9 miljarder kronor.

”Jag köpte aktier för 10 öre. Nu snittar jag 225 kronor per aktie. För mig är det en bra affär”, sa Konrad Bergström till Di Digital då. 

Tommy Jacobson vill inte kommentera värderingen.

”Vi försöker bygga ett bra bolag”, skriver han i ett sms till Di Digital.

Nyhetssajten Breakit var först med att uppmärksamma Zounds halverade marknadsvärde. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer