Hoppa till innehållet

Efter börsflopparna – hans NS Ventures vill notera två bolag till

Fallande börskurser och tvivelaktig informationsgivning har präglat NS Ventures tre technoteringar. Trots problemen ska ytterligare två bolag till börsen – samtidigt är noteringsfabriken under avveckling.

NS Ventures storägare Magnus Kniving, som har noterat tre bolag sedan i fjol.
NS Ventures storägare Magnus Kniving, som har noterat tre bolag sedan i fjol.Foto: Press

Stockholmsbaserade NS Ventures startades för tre år sedan med målet att på kort tid skapa och notera en rad mindre techbolag.

”Vår affärsidé är att bygga internetbolag från idé till börsintroduktion, lite som tyska Rocket Internet. Vi bygger bolagen själva. Sedan tar vi in professionella företagsledare när det är dags att skala upp”, förklarade Magnus Kniving, vd och partner på NS Ventures för Di Digital i december i fjol.

Men börssuccéerna har lyst med sin frånvaro. Under 2016 noterade man tre bolag: drönarplattformen Fastout, videobolaget Videoburst och Transiro, med it-lösningar för transportbranschen. Fastout har sedan dess backat med cirka 10 procent på börsen, medan Videoburst och Transiro backat med drygt 40 procent vardera.

Samtliga bolag har ett relativt lågt börsvärde, låg omsättning och negativt resultat. Vidare är kurserna mycket volatila och aktierna haussas ofta på olika börsforum.

Det var ingen rolig process, eftersom ni var så elaka, så orättvisa.

Alla bolag har dessutom samma postadress som NS Ventures. Vidare har de samma finanschef och ordförande, nämligen AIK Fotbolls förre vd Thomas Edselius. 

Bolagen har även i flera fall visat prov på tvivelaktig informationsgivning.

Det tydligaste exemplet på detta är Videoburst som i mitten av mars gick ut med nyheten om ett samarbete med Google. Beskedet fick bolagets aktiekurs att rusa med närmare 200 procent.

Leder det till en disciplinär åtgärd så offentliggörs det.

Di:s granskning samma dag visade dock att det inte fanns något skriftligt avtal med Google. Vidare hade bolagets vd svårt att klargöra vad samarbetet handlade om. Det hela slutade med att aktien föll tillbaka till samma nivå efter några veckor.Foto: Spiken i kurvan visar Videobursts börskurs innan och efter beskedet om ett ”samarbete med Google”.

Christina Ploom, chef för marknadsövervakning på Aktietorget, håller just nu i ärendet:

”Vi för en dialog med Videoburst. Leder det till en disciplinär åtgärd så offentliggörs det enligt våra gängse rutiner”, säger hon.

Även Transiro har utfärdat ett pressmeddelande, om ett avtal i Finland, som fick aktien att rusa. Di Digital har sedermera kunnat visa att affären endast var värd en ynka tusenlapp i månaden.

Läs mer: Börsbolag rusade på "expansion till Finland" – affären värd 1000 kr i månaden

Ytterligare en gemensam nämnare är att samtliga bolag har Magnus Kniving som största ägare. När Di Digital intervjuar honom per telefon under tisdagen kommer Videobursts pressmeddelande om ett avtal med Google upp. Han vill först inte kommentera det med hänvisning till "sekretess". Sedan beskriver han Di:s gransknig som "elak" och "orättvis".

"Jag har inga direkta kommentarer. Jag har lagt det bakom mig. Det var ingen rolig process, eftersom ni var så elaka, så orättvisa. Det är alltid en balansgång, vad man går ut med hänsyn till MAR-reglerna”, säger han med hänvisning till EU-förordningen om marknadsmissbruk.

Magnus Knivings innehav har samtidigt minskat, inte minst i det största innehavet, Fastout, med ett börsvärde på 52 Mkr.

Mellan juni 2016 och juni 2017 har Magnus Knivings andel i Fastout, via NS Ventures och dess moderbolag Ultra Bang Holding, minskat från drygt 40 till drygt 25 procent, eller 5,5 miljoner aktier.

Läs även: Kommentar: ”Vi kan ha hittat Sveriges minst seriösa teknikbolag”

Han uppger att detta främst beror på utspädningar i samband med nyemissioner samt interna överföringar då en partner köps ut ur NS Ventures. 

Just nu pågår en internflytt av aktier från NS Ventures till moderbolaget Ultra Bang Holding AB.

”Vi har sålt drygt 700 000 aktier i Fastout under två år. Men vi har varit med om nyemissioner också. Vi har inte tjänat en krona, snarare tvärtom”, säger Magnus Kniving.

NS Ventures verksamhet är under avveckling och hemsidan låg nyligen nere. I dag har man upprättat en temporär hemsida, med endast en epostadress.

Foto: Fram till igår, tisdag, såg NS Ventures hemsida ut såhär.

”Just nu pågår en internflytt av aktier från NS Ventures till moderbolaget Ultra Bang Holding AB. Aktierna i Fastout är redan flyttade och vi överväger att flytta aktierna i de andra bolagen också”, säger Magnus Kniving.

Vår målsättning är att notera Brandbee under tredje kvartalet.

Han uppger att Ultra Bang Holding ägs i lika delar av honom själv och Stephan Knowles, som är CTO på NS Ventures och den person han startar sina teknikbolag tillsammans med. 

Trots problemen ska man notera ytterligare två tech-bolag det närmaste året. Dessa är Brandbee, en webbtjänst för att hantera inkommande försäljning, och Splitex, en crowdbaserad försäkringstjänst.

”Vår målsättning är att notera Brandbee under tredje kvartalet. Splitex notering drar ut på tiden då vi väntar på tillstånd från Finansinspektionen”, säger vd Magnus Kniving.

Är målet med alla dessa noteringar att bygga hållbara bolag?

”Ja, verkligen. Jag tycker också att de gått fort och det är därför vi gör dessa förändringar för att fokusera på att få bolagen att bli lönsamma.”

Magnus Kniving var tidigare inblandad i börsnoteringen av Mavshack, ett slags Netflix för den asiatiska marknaden. Bolagets aktiekurs har rasat med 98 procent de senaste tre åren till ett börsvärde på 13 Mkr.


 

Så har det gått för NS Ventures tre börsnoteringar:

1. Fastout
Verksamhet:  It-plattform som kopplar samman drönarpiloter samt fotografer med kunder.
Börslista: Noterades på Aktietorget i januari 2016.
Teckningskurs: 1 kronor
Senaste kurs: 0,9 kronor (-10 procent)
Börsvärde: 55 Mkr
Magnus Knivings ägarandel: 25 procent
Vd: Alexander Greidinger
Ordförande: Thomas Edselius

Omsättning och resultat:
Bolaget redovisade nyligen lägre intäkter och ökad förlust i andra kvartalet 2017, jämfört med samma period året innan. Omsättningen uppgick till 1,0 miljoner kronor, en minskning med 29 procent mot föregående år. Rörelseresultatet uppgick till -1,7 miljoner kronor. 

Kommentar:
Trots en strid ström av pressmeddelanden har vd Alexander Greidinger vid flera tillfällen varit ovillig att låta sig intervjuas över telefon av Di Digitals reportrar.

2. Videoburst

Verksamhet: Webbtjänst för video som reklamfilmer, produktpresentationer och instruktionsfilmer.
Börslista: Noterades på Aktietorget i juni 2016.
Teckningskurs: 2 kronor
Senaste kurs: 1,10 kronor (-45 procent)
Börsvärde: 19 Mkr
Magnus Knivings ägarandel: 26 procent
Vd: Christofer Lee
Ordförande: Thomas Edselius

Omsättning och resultat:
Omsättningen uppgick till 2,4 Mkr under första halvåret. Resultatet landade på -3,3 Mkr.

Kommentar:
Den 14 mars rusade Videobursts aktiekurs med närmare 200 procent på nyheten om ett samarbete med Google. Di:s granskning visade dock att det inte fanns något skriftligt avtal med Google. Vidare hade Videobursts vd John Goliats svårt att klargöra vad samarbetet överhuvudtaget handlade om. Aktien var tillbaka på samma nivå efter några veckor.

Läs mer: Videoburst har inget skriftligt avtal med Google 

3. Transiro

Verksamhet: Molnbaserade it-lösningar för transportbranschen
Börslista: Noterades på Nordic MTF i december 2016.
Teckningskurs: 3,5 kr
Senaste kurs: 2,07 kr (-41 procent)
Börsvärde: 23 Mkr
Magnus Knivings ägarandel: 41 procent
Vd: Tobias Beckman
Ordförande: Thomas Edselius

Omsättning och resultat:
Omsättningen under första halvåret 2017 uppgick till 2,7 Mkr med ett rörelseresultat på -1,5 Mkr

Kommentar:
Bolagets verksamhetsbeskrivning trycks inte helt rimma med vad bolaget faktiskt gör. Ett exempel på detta är kunden Arlanda Express som uppger för Di Digital att Transiro endast hjälper dem med ”design och drift” av hemsidan. 

Di Digital har rapporterat om att Transiro även utfärdat ett pressmeddelande om ett avtal i Finland, som fick aktien att rusa. Avtalet visar sig dock endast vara värt en tusenlapp i månaden och tjänsten som levererats är inte igång ännu, enligt kunden.

Känner du till något Di Digital borde granska? Mejla jonas.leijonhufvud@di.se – du omfattas av källskydd.

Läs fler delar ur Di Digitals granskning:

Börsbolaget rusade på ”expansion till Finland” – affären värd 1 000 kr i månaden
Foto: Transiro/Infront. Kollage.

Kommentar: ”Vi kan ha hittat Sveriges minst seriösa teknikbolag”
Foto: TT/Patrik Olsson

Mer om NS Ventures i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/nsventuresborsfloppar-ubersnyavdochsverigesbitcoin-bluffar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera