Hoppa till innehållet

Efter börssuccén: ”Det har varit en tuff resa”

Han belånade huset och fick sin familj och sina grannar att investera i bolaget. Efter fredagens notering är storägaren Joachim Samuelssons aktier i Crunchfish värda kring 160 miljoner kronor.

Från vänster: Joachim Samuelsson, styrelseordförande i Crunchfish. En Crunchfish-användare styr sin VR-upplevelse med gester.
Från vänster: Joachim Samuelsson, styrelseordförande i Crunchfish. En Crunchfish-användare styr sin VR-upplevelse med gester.

Malmöbolaget Crunchfish steg som en raket vid börsdebuten på First North i fredags. Vid stängningen hade geststyrningsbolagets aktiekurs rusat med hela 147 procent mot teckningskursen på 15 kronor.

”Det har varit en tuff resa”, säger en lättad Joachim Samuelsson, storägare och ordförande i Crunchfish (NTL).

Som Di Digital redan rapporterat blev noteringen jackpot för honom i fredags. Samuelssons andel på 27 procent var vid 15:30-tiden under måndagen värd kring 160 Mkr.

”Jag är givetvis mycket glad. Men detta är ingen sprint, det är ett maraton. Jag ska fortsätta vara en långsiktig ägare i Crunschfish”, säger han till Di Digital.

Joachim Samuelsson är en känd så kallad serie-entreprenör på Skånes tech-scen. Han är utbildad civilingenjör och startade 1996 telekombolaget Comopt, som han sålde fyra gånger fram till 2005.

”Jag sålde Comopt till ett amerikanskt företag 1999 och hamnade i ledningen där. Sedan var jag med att sälja det bolaget 2000. Efter it-kraschen köpte jag tillbaka det igen och var med om att göra ytterligare två exits med samma bolag 2004 och 2005. Totalt blev det alltså fyra exits i samma bolag”, berättar han.

Nästa resa började 2008 då han köpte in sig i tandimplantatbolaget Biomain. När bolaget såldes 2012 för cirka 200 Mkr låg hans ägarandel på 35 procent.

Samma år blev han storägare i Crunchfish, som tog in 17 Mkr i en första såddrunda. Bolaget var då ett litet startupbolag med ett par år på nacken. Men trots en lovande teknik för interaktion inom VR och AR har det tagit tid för Crunchfish att få några ordentliga intäkter.

”Jag har varit huvudinvesterare i alla rundor. Totalt har jag väl investerat cirka 40 miljonär kronor i Crunchfish”, säger Joachim Samuelsson.

Hans bolagsförsäljningar har visserligen gjort honom till en kapitalstark investerare. Men resan med Crunchfish har ändå varit krävande på det privatekonomiska planet.

Samuelsson har bland annat belånat huset och övertalat både grannar och familj att investera.

”När vi gick in med 15 miljoner kronor 2014 belånade vi på huset. Samma sak i slutet av 2015. Jobbigast var nog när rundan som skulle bli 25 miljoner kronor i början av året fallerade. Vi fick bara in 5 miljoner kronor och min fru undrade om vi verkligen skulle fortsätta att satsa våra egna pengar på detta”, förklarar Samuelsson.

Börsnoteringen blev lösningen på företagets finansiella utmaningar.

Inför den tog geststyrningsbolaget in 60 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna fanns Handelsbanken Småbolagsfond som med sina 10 Mkr var den enskilt största nya ägaren. Emissionen övertecknades 29 gånger.

Crunchfish grundades 2010 och har utvecklat en teknik som gör det möjligt att styra mobiler och surfplattor med handrörelser på flera meters avstånd. Tekniken har främst använts för att utlösa kameran och låta användaren ta selfies och bland kunderna finns Lenovo och Oppo. Tekniken har nu utvecklats för att också stödja virtuell verklighet, VR, och förstärkt verklighet, AR. Genom att använda gester kan användaren till exempel starta och pausa en film eller välja nästa videoklipp.

Nu hoppas Samuelsson att bolaget ska öka sin försäljning inom geststyrning.

”Geststyrning är ju jätteviktigt inom AR och VR eftersom man inte har någon skärm lägre”, säger han.

Men bolaget har även en annan mobilteknologi som de hoppas bli tongivande med inom AR, eller förstärkt verklighet.

”Vi har även utvecklat teknologi inom AR som kan användas i vilken app som helst. Det blir nästa stora utrullning för vårt bolag. Vi har komponenter för båda megatrenderna, VR och AR”, säger han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera