Annons

Efter Ebays uppköp: Nu ska han göra industrin smartare

Martin Rugfelt, tidigare delägare i Expertmaker, som förvärvades av Ebay i våras.
Martin Rugfelt, tidigare delägare i Expertmaker, som förvärvades av Ebay i våras. Foto: Fredrik Norrlid
Efter Ebays köp av Malmöbolaget Expertmaker går fyra tidigare anställda vidare till en ny AI-startup. Med artificiell intelligens ska Sentian.ai se till att dyra maskiner står stilla så lite som möjligt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En kilometer ner i marken bryts järnmalm. Maskinerna går de flesta av dygnets timmar och när den kapitalintensiva industrin står stilla innebär det stora kostnader för verksamheten. Men maskinerna kräver underhåll och reparationer, särskilt när de används i utsatta miljöer och går dygnets alla timmar.

För att minska tiden när dyra anläggningsmaskiner och produktionskritiska robotar står stilla för service och underhåll vill Sentian Technologies använda stora datamängder för att förutspå när maskiner verkligen behöver service och när de går sönder. Nyhetstjänsten Rapidus var först att rapportera om det nybildade bolaget.

 

För min del var det aldrig aktuellt att flytta familjen till Kalifornien.

 

”Leverantörer tycker ofta att man ska ta det säkra före det osäkra och serva maskinerna när mätaren säger att man ska göra det, men det kanske inte är det optimala tillfället. Vi ska hjälpa industrier att tolka stora mängder data för att optimera tidpunkten när maskinen står still”, sägare Martin Rugfelt, vd för och en av grundarna till Sentian Technologies. 

Liksom de tre medgrundarna har Martin Rugfelt en lång bakgrund på Malmöbaserade AI-bolaget Expertmaker, som utvecklar algoritmer för analys av stora datamängder. I maj köpte nätjätten Ebay upp Malmöbolaget för att använda tekniken för att bättre sortera och klassificera de hundratals miljoner varor som varje dag bjuds ut på Ebays sajter.

Läs även: Ebay köper Malmöbolaget Expertmaker

Martin Rugfelt var en av Expertmakers delägare och bolagets marknadschef. I uppköpet följde de anställda och grundaren och vd:n Lars Hård med och Lars Hård är i dag en del av Ebays team för datavetenskap. Men Martin Rugfelt valde att inte ta steget över till Ebay.

”Min roll hade funnits i Kalifornien och för min del var det aldrig aktuellt att flytta familjen dit”, säger han.

Hur mycket Ebay betalade för Expertmaker vill ingen av parterna berätta. Martin Rugfelt är fåordig om affären men säger att den var bra både för Expertmaker och för Ebay. Klart är att han med avstamp i affären ser en möjlighet att göra stora industrier och dess maskiner smarta.

”Vi ska hjälpa företagen att bli algoritmiskt drivna, att hitta rätt i all sin data. Att bara koppla sensorer till sina maskiner räcker inte – datan måste struktureras och tolkas och för en människa är det oerhört komplext.”

 

Vi är finansierade.

 

I första ledet ligger fokus på att förutse händelser och att se avvikelser i datan.

”När vi använder artificiell intelligens och maskininlärning för att knyta ihop de tekniker som driver utvecklingen i dagens storföretag kan vi i nästa led optimera verksamheten. Det kan handla om fleet management och här tittar vi brett, men gruvbolag och jordbruk är väldigt intressanta”, säger Martin Rugfelt.

Han säger att bolagets teknik också går att använda inom telekomindustrin.

”Det handlar om att förutse när nät går ner, eller att snabbt se i vilket led utrustning behöver startas om.”

Sentian.ai har ännu inga kunder, men enligt Martin Rugfelt för man samtal med flera bolag inom olika branscher som han hoppas inom kort ska leda till den första affären. Något kapitalbehov ser han inte för tillfället, bolaget finansieras av grundarna.

”Vi är finansierade. Det enda vi letar efter är personal och en lokal.”

Läs även: Svenskt doldisbolag bricka i giganternas AI-kamp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer