Hoppa till innehållet

Efter emissions-missen: Urb-it skakar i debuten

Budappen Urb-it lyckades endast ta in 14 miljoner kronor från allmänheten, vilket var hälften av målet. Aktien rasade inledningsvis vid börsintroduktionen på First North under fredagen, men återhämtade sig mot slutet av dagen.

Urb-its ordförande Lage Jonason spår en omsättning på 800 miljoner kronor 2022.
Urb-its ordförande Lage Jonason spår en omsättning på 800 miljoner kronor 2022.

Efter ett dramatiskt halvår med petad vd, chefsavhopp och en nyemission som missade målet tar startupbolaget Urb-it slutligen klivet in på First North under fredagen. Detta efter ett prospekt som vittnar om stora förluster och en närmast obefintlig omsättning. Under årets första tre månader hade Urb-it exempelvis en förlust på 22 miljoner kronor och en nettoomsättning på ynka 113 000 kronor. 

Urb-it kan bli för detaljhandeln vad Spotify är för musikindustrin.

Teckningskursen på 15 kronor per aktie indikerar en värdering på cirka 188 miljoner kronor, exklusive emissionsbeloppet på 110 miljoner kronor. Det indikerade alltså ett börsvärde på inledningsvis 298 Mkr.

Men en halvtimme efter börsens öppning under fredagen handlades aktien till 11,35 kronor, det vill säga 24 procent under teckningskursen. Under eftermiddagen återhämtade sig kursen stegvis, för att bryta isen underifrån mot slutet av dagen. Vid stängning handlades Urb-its aktie till 15,1 kronor, det vill säga strax över teckningskursen. Följ börsutvecklingen här.

Ett glädjebesked inför noteringen var annars att man lyckats locka succéfonden Swedbank Robur Ny Teknik att gå in med 25 Mkr. Fondens förvaltare har dock avböjt att kommentera investeringen för Di Digital med hänvisning till att den är så pass liten. 

Övriga ankarinvesterare gick in med cirka 19 Mkr. Befintliga gick inledningsvis in med 37 Mkr medan ambitionen var att sälja resterande andelar, aktier värda drygt 28 miljoner kronor, till allmänheten.

Men inför noteringen stod det alltså klart att endast hälften av denna summa kom in från vanliga placerare. Emissionen fulltecknades ändå, tack vare garantiåtaganden som stod för resterande 14 miljoner kronor. Bakom dessa garantier stod de befintliga ägarna Lage Jonason, Erik Mitteregger, Gerald Engström samt Mangold fondkommission som sköter noteringen.

Trots bristen på intäkter är Urb-its ambitioner skyhöga. Enligt vd-ordet i prospektet ska Urb-it finnas i 33–50 städer inom fem år. I en intervju med Di Digital spådde Urb-its ordförande Lage Jonason nyligen en omsättning på 800 miljoner kronor 2022. 

”Urb-it kan bli för detaljhandeln vad Spotify är för musikindustrin”, sa han i samband med att prospektet släpptes i mitten av juni.

Foto: Amanda Lindgren
Urb-its ordförande Lage Jonason, med medgrundaren och förre vd:n Mats Forsberg.

Urb-it kan beskrivas som en teknisk plattform som låter anslutna butiker i handeln erbjuda leverans av sina varor. Leveranserna görs frilansande ”Urbers” som likt Uber-chaufförer tar emot beställningar genom en app i telefonen och levererar varor direkt till kund inom en timme till en extrakostnad på 99 kronor. 

Läs mer: Urb-its ordförande byter vd inför noteringen

Urb-it startades för tre år sedan av Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg, numera chef för Stockholmsverksamheten. Innan den senaste nyemissionen hade man tagit in över 100 miljoner kronor i riskkapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna samt ordföranden Lage Jonason.

Huvudverksamheten finns i Stockholm där man erbjuder leveranser från ett 60-tal butiker som Media Markt, Siba, J Lindeberg och A Day's March. Man har även rullat ut tjänsten i London och Paris.


För en analys av Urb-its prospekt inför börsdebuten, lyssna på Digitalpodden från 14 juni:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pressaturb-ittillborsenochsverigesnastatechmiljardar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera