Annons

Efter EU:s uppmaning: Facebook och Disney sänker sin tv-kvalitet

Facebook och Instagram.
Facebook och Instagram. Foto: Janerik Henriksson (TT).
Netflix, Youtube och Amazon har redan dragit ned på sin strömningskvalitet av video efter EU:s uppmaning. Nu följer Facebook och Disney efter. Men i Sverige hade åtgärden inte krävts, menar bredbandsleverantörerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-kommissionen har oroats över att bredbandsnätet kan kollapsa när allt fler människor arbetar hemifrån eller sitter i karantän på grund av coronautbrottet.

Facebook har därför valt att temporärt sänka kvaliteten på sin videoströmning i Europa. Åtgärden gäller både för huvudplattformen Facebook och deras dotterbolag, appen Instagram.

Samtidigt är nöjesjätten Walt Disney på gång att lansera sin strömningstjänst i Europa. Enligt Bloomberg News kommer Disney vidta liknande åtgärder för att minska trycket på bredbandsnäten med minst 25 procent i Europa.

Därmed följer bolagen i spåren av andra techjättar som Netflix, Youtube och Amazon. I förra veckan meddelade de att kvaliteten sänks för att undvika överbelastning av näten i Europa, efter EU:s uppmaning.

Däremot är både politiker och bredbandsleverantörer i Sverige överens om att en neddragning inte hade krävts här, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

”Vi har bland de bästa näten i världen”, konstaterade Jon Karlung på Bahnhof.

Att Netflix och Youtube valde att dra ned sin kvalitet i Sverige framstod som ett ”förhastat” beslut, i hans ögon.

”Man måste förstås ha ett empatiskt sätt att se på saker sådana här tider. Men våra nät går inte att jämföra med de i Sydeuropa”, sa Jon Karlung.

Läs mer: Operatörerna om Netflix beslut: ”Vi är inte ens nära kapacitetsbrist”

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer