Annons

Efter experternas kritik i Di: Börsraketen visar korten i USA-avtal

Bambusers vd Maryam Ghahremani.
Bambusers vd Maryam Ghahremani. Foto: Bambuser
Bambuser tecknar ett pilotavtal med ett amerikanskt skönhetsföretag till ett värde om cirka 2,1 miljoner kronor. Beskedet kommer efter att två sparekonomer kritiserat börsraketen för att inte ange tydliga summor i sina pressmeddelanden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyheten fick aktien att stiga. Klockan 9:50 hade kursen klättrat drygt 10 procent till 6,5 kronor. Följ kursen här

Videostreaming-veteranen Bambuser är annars en av årets bästa aktier med en uppgång på närmare 380 procent sedan årsskiftet.

Dagens avtal är det första som har ett fast ordervärde.

Orsaken till framgångarna är att bolaget bytte inriktning mot ”live video shopping” i höstas, efter flera magra år. Trenden har tagit fart i Kina de senaste åren och innebär att nätbutiker sätter upp interaktiva tv-sändningar där tittarna kan ställa frågor och köpa varorna som visas i sändningen. Coronakrisen har gjort tjänsten än mer relevant eftersom näthandeln blivit en viktigare del av vår vardag.

Bara de senaste veckorna har Bambuser aviserat nya avtal med kunder som Intersport, Kjell & Company, Apotea, Hemnet, e-handelsplatftormen Centra, samt danska kosmetikkedjan Matas och danska barnkedjan Babysam. 

”Vi hinner inte med alla förfrågningar och tackar bara ja till bolag av en viss storlek”, sa Bambusers vd Maryam Ghahremani till Di Digital i förra veckan.

Men bristen på information kring de nya avtalen har fått experterna att dra öronen åt sig. I regel har de byggt på en fast licensintäkt varje månad, samt ytterligare intäkter baserat på intresset från kunderna. Men konkreta summor är inte något Bambuser velat ge.

Detta har kritiserats av sparekonomerna Joakim Bornold på Söderberg & Partners och Frida Bratt på Nordnet.

”Kursrusningen sker inte främst på information, utan på spekulation”, sa Joakim Bornold till Di Digital i förra veckan. 

Läs mer: Videobolag rusar 400 procent - experter varnar för bubbla

Nu står det alltså klart att Bambuser tar klivet in i USA med ett pilotavtal för ”live video shopping” med ett amerikanskt skönhetsföretag som uppges vara värt cirka 2,1 miljoner kronor. Bolaget namnges inte men beskrivs som ”en av världens ledande tillverkare och marknadsförare av kvalitetsprodukter inom hudvård, smink, parfym och hårvård”. 

”Dagens avtal är det första som har ett fast ordervärde och ingen rörlig komponent”, säger Bambusers vd Maryam Ghahremani i en kommentar via sms till Di Digital. 

Summan 2,1 Mkr kan jämföras med Bambusers omsättning på drygt 3 Mkr under hela 2019. Bolaget redovisade samma år en förlust på närmare 20 Mkr.

Under måndagsmorgonen aviserade Bambuser även att bolagets styrelseordförande Fredrik Ramberg avgår på egen begäran. Styrelsen har beslutat att ledamoten Mikael Wintzell tar rollen som styrelseordförande fram till årsstämman. Valberedningen föreslår vidare Joel Citron som ny styrelseordförande i Bambuser.

Joel Citron är vd för New York-baserade investmentbolaget Tenth Avenue Holdings. Han har även flera styrelseuppdrag, bland annat i Evolution Gaming.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer