Hoppa till innehållet

Efter experternas kritik i Di: Börsraketen visar korten i USA-avtal

Bambuser tecknar ett pilotavtal med ett amerikanskt skönhetsföretag till ett värde om cirka 2,1 miljoner kronor. Beskedet kommer efter att två sparekonomer kritiserat börsraketen för att inte ange tydliga summor i sina pressmeddelanden.

Bambusers vd Maryam Ghahremani.
Bambusers vd Maryam Ghahremani.Foto: Bambuser

Nyheten fick aktien att stiga. Klockan 9:50 hade kursen klättrat drygt 10 procent till 6,5 kronor. Följ kursen här

Videostreaming-veteranen Bambuser BUSER +9,65%Dagens utveckling är annars en av årets bästa aktier med en uppgång på närmare 380 procent sedan årsskiftet.

Dagens avtal är det första som har ett fast ordervärde.

Orsaken till framgångarna är att bolaget bytte inriktning mot ”live video shopping” i höstas, efter flera magra år. Trenden har tagit fart i Kina de senaste åren och innebär att nätbutiker sätter upp interaktiva tv-sändningar där tittarna kan ställa frågor och köpa varorna som visas i sändningen. Coronakrisen har gjort tjänsten än mer relevant eftersom näthandeln blivit en viktigare del av vår vardag.

Bara de senaste veckorna har Bambuser aviserat nya avtal med kunder som Intersport, Kjell & Company, Apotea, Hemnet, e-handelsplatftormen Centra, samt danska kosmetikkedjan Matas och danska barnkedjan Babysam. 

”Vi hinner inte med alla förfrågningar och tackar bara ja till bolag av en viss storlek”, sa Bambusers vd Maryam Ghahremani till Di Digital i förra veckan.

Men bristen på information kring de nya avtalen har fått experterna att dra öronen åt sig. I regel har de byggt på en fast licensintäkt varje månad, samt ytterligare intäkter baserat på intresset från kunderna. Men konkreta summor är inte något Bambuser velat ge.

Detta har kritiserats av sparekonomerna Joakim Bornold på Söderberg & Partners och Frida Bratt på Nordnet.

”Kursrusningen sker inte främst på information, utan på spekulation”, sa Joakim Bornold till Di Digital i förra veckan. 

Läs mer: Videobolag rusar 400 procent - experter varnar för bubbla

Nu står det alltså klart att Bambuser tar klivet in i USA med ett pilotavtal för ”live video shopping” med ett amerikanskt skönhetsföretag som uppges vara värt cirka 2,1 miljoner kronor. Bolaget namnges inte men beskrivs som ”en av världens ledande tillverkare och marknadsförare av kvalitetsprodukter inom hudvård, smink, parfym och hårvård”. 

”Dagens avtal är det första som har ett fast ordervärde och ingen rörlig komponent”, säger Bambusers vd Maryam Ghahremani i en kommentar via sms till Di Digital. 

Summan 2,1 Mkr kan jämföras med Bambusers omsättning på drygt 3 Mkr under hela 2019. Bolaget redovisade samma år en förlust på närmare 20 Mkr.

Under måndagsmorgonen aviserade Bambuser även att bolagets styrelseordförande Fredrik Ramberg avgår på egen begäran. Styrelsen har beslutat att ledamoten Mikael Wintzell tar rollen som styrelseordförande fram till årsstämman. Valberedningen föreslår vidare Joel Citron som ny styrelseordförande i Bambuser.

Joel Citron är vd för New York-baserade investmentbolaget Tenth Avenue Holdings. Han har även flera styrelseuppdrag, bland annat i Evolution Gaming.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera