Annons

Efter flopparna: Personal flyr svenska speljätten

Spelbolaget Dice är den svenska spelsektorns största arbetsgivare. Men omkring 80 personer har lämnat sedan början på 2018.
Spelbolaget Dice är den svenska spelsektorns största arbetsgivare. Men omkring 80 personer har lämnat sedan början på 2018. Foto: TT/Press
Nära 80 medarbetare har lämnat Dice sedan början på 2018, kan Di Digital avslöja. Speljättens två senaste släpp har underpresterat. Nya Embark Studios och Fortnite-bolaget Epic Games är med och slåss om spelsektorns talanger.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan i oktober avslöjade Di Digital att nära 40 medarbetare hade lämnat det svenska spelbolaget Dice på nio månader. Sedan dess har personalflykten ökat i takt.

De senaste fem månaderna har ytterligare nära 40 medarbetare lämnat Dice, som står bakom stora titlar som ”Battlefront” och ”Battlefield”. Detta enligt uppgifter på Linkedin.

Därmed har omkring 10 procent av personalstyrkan lämnat Dice sedan början på 2018. Bolaget hade i 737 anställda i mars 2018, enligt sin senaste årsredovisning, och var då den svenska spelsektorns största arbetsgivare.

Tolv av de senaste avhopparna från Dice hade tillbringat minst tio år på bolaget, som ägs av den amerikanska koncernen Electronic Arts (EA). En handfull av dem hade varit på plats i omkring 20 år. 

Tidigare har bolaget enligt flera källor varit känt för att ha låg personalomsättning, framför allt på chefsposter. Di Digital har sökt Dice för en kommentar.

Läs mer: Dussintals anställda lämnar spelbolaget Dice 

Flera nya arbetsgivare slåss om talangerna i Stockholms spelsektor.

De flesta av Dice tidigare medarbetare har gått till Embark Studios, startat av bolagets tidigare vd Patrick Söderlund. Han lämnade EA under hösten, där han var högavlönad designchef. 

Embark har nu omkring 50 medarbetare och ämnar att växa ytterligare. Enligt Di Digitals uppgifter är dock Patrick Söderlund noga med att inte uppvakta anställda från Dice med aktiva rekryteringsförsök.

Bland de nya uppdragsgivarna finns även franska Ubisoft och amerikanska Epic Games, som står bakom succéspelet Fortnite. Båda bolagen har de senaste åren öppnat kontor i Stockholm.

Utöver dessa har en handfull av de tidigare Dice-anställda gått till svenska spelutvecklare som King, Paradox och Goodbye Kansas.

Dices senaste två spelsläpp – ”Star Wars Battlefront” och ”Battlefield V” – har båda blivit försenade och sålt under förväntan. I februari meddelade EA att ”Battlefield V” hade sålt en miljon enheter färre än väntat, omkring 12 procent under den egna prognosen.

När spelet väl kom ut, i november förra året, hade det konkurrens från storsäljarna ”Fortnite” och ”Read Dead Redemption 2”.

”Vi gjorde inte jättebra ifrån oss när det kom till att bygga momentum tidigt i projektet”‚ sa EA:s vd Andrew Wilson i början av februari.

Läs mer: Dice lägger ner sitt Uppsala-kontor 

Det senaste halvåret har flera av de börsnoterade amerikanska spelutvecklarna backat på börsen.

Electronic Arts aktiekurs hade på torsdagen backat med 24 procent. Motsvarande siffra for Take-Two – som står bakom ”Read Dead Redemption 2” – är 32 procent. Detta sedan bolaget spått lägre intäkter än väntat för första kvartalet.

Activision Blizzard, som äger svenska mobilstudion King, har det senaste halvåret backat 41 procent.

Tidigare i februari offentliggjorde Activision Blizzard ett sparpaket som skulle slå mot omkring 8 procent av alla anställda. Strax därefter stod det klart att King skulle stänga två av sina kontor i USA.

Epic Games är privatägt av bland andra Tencent. Enligt en uppskattning sålde bolagets titel ”Fortnite” för omkring 500 miljoner dollar på under ett år, bara på Apples mobilplattform IOS.

Läs mer: Svenska Candy Crush-bolaget lägger ned två studios i USA 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer