Annons

Efter förlusten – Softbanks vd jämför sig med Jesus

Weworks grundare Adam Neumann och Softbanks vd Masayoshi Son.
Weworks grundare Adam Neumann och Softbanks vd Masayoshi Son.
Softbanks vd Masayoshi Son försvarade nyligen sin investeringsstrategi med att säga att Jesus också var missförstådd. Det uppger källor till Financial Times.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Japanska Softbank gjorde en årlig förlust med 13 miljarder dollar, motsvarande drygt 126 miljarder kronor, under sitt brutna räkenskapsår. Softbanks gigantiska fond Vision Fund, som från början innehöll 100 miljarder dollar, tynger bolaget som gick med en förlust på 18 miljarder dollar, cirka 175 miljarder kronor, under året.

I ett samtal med analytiker om resultatet ska Softbanks vd Masayoshi Son ha sagt att Jesus också var missförstådd och kritiserad. Det uppger tre personer, som ska ha varit med på samtalet, till Financial Times.

Det var ett misslyckande att investera i Wework och jag har medgett flera gånger att jag var dum.

Två av personerna säger att han refererade till jämförelsen utifrån att hans rykte skulle omprövas om investeringarna skulle gå bättre. En tredje person säger att uttalandet kom när Masayoshi Son fick frågan om han känner att han missförstås av media, och om det finns ett gap mellan hur allmänheten uppfattar Softbank och hans vision.

Softbank har investerat i Wework genom Vision Fund, samt även i Uber vilket också har lett till förluster. För bara ett år sedan värderades Wework till 47 miljarder dollar, en siffra som snabbt rasade samband med att bolagets tilltänkta börsnotering i september i fjol kollapsade. I dag värderar Softbank kontorsuthyraren till 2,9 miljarder dollar.

Läs mer: Uber bekräftar nedskärningar - tar kostnader på upp till 220 miljoner dollar

Vision Fund har även investerat i den kinesiska taxitjänsten Didi och den indiska hotellkedjan Oyo, som båda har fått en smäll under coronakrisen. Masayoshi Son ska ha jämfört krisen med depressionen under 1930-talet som tog 25 år att återhämta sig från, och beskrev pandemins effekt som liknande.

Läs också: Softbank gör reträtt – Wework-grundaren förlorar sin miljardärstatus

I samband med att Softbanks kvartalsrapport redovisades på måndagen, sa vd:n Masayoshi Son att han känner sig dum över bolagets miljardinvesteringar i Wework.

”Det var ett misslyckande att investera i Wework och jag har medgett flera gånger att jag var dum”, sa Masayoshi Son under det officiella samtalet med analytiker om rapporten.

Samtidigt skriver Weworks styrelsordförande Marcelo Claure på Twitter att både han och Masayoshi Son fortfarande tror på Wework. Dock innebär coronakrisen en stor risk för kontorsuthyraren, då många jobbar hemma.

Länk till twitter

På måndagen blev det också klart att Alibabas grundare Jack Ma lämnar Softbanks styrelse. Investeringen i Alibaba år 2000 var ett lyckokast för Softbank som kammade hem stora summar när e-handelsjätten börsnoterades 2014.

Läs också: Startuphubben lämnar Wework – flyttar till nytt budgetkontor på Telelbacken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer