Annons

Efter förseningen: Artfinder tar in 19 miljoner – satsar på AI

Artfinders vd Jonas Almgren.
Artfinders vd Jonas Almgren. Foto: Marek Matulka
Efter en rejält försenad kapitalrunda tar konstsajten Artfinder in 19 miljoner kronor från Oxford Capital och Wellington Partners. Ny rådgivare och delägare är även William Tunstall-Pedoe, vars teknik ingår i Amazons AI-butler Echo.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svensk-brittiska konstsajten Artfinder (NTL) fortsätter att växa fort. Men resan är krokig.

Bolaget var tidigare ett slags Wikipedia för konst och tog 2012 in riskkapital från det svenska riskkapitalbolaget Northzone (NTL). Men affärsidén spretade och följande år gjorde man en så kallad ”pivot”, där man ändrade fokus till konstförsäljning, och tog in cirka 45 miljoner kronor i riskkapital till en lägre värdering.

Idag är målet att sälja konst till folk som tidigare har köpt affischer på museum och nu vill ha äkta vara. Målet är att bli världens största plattform för direktförsäljning av konst på nätet.

Vi vill göra mycket inom artificiell intelligens

I slutet av mars 2016 kunde Di Digital rapportera att Artfinder var nära att ta in 30-35 Mkr, från bland andra Wellington Partners (NTL). Men nu står det klart att rundan blivit rejält försenad och att den är klar först nu. Detta till det lägre beloppet 19 Mkr (1,7 miljoner pund).

”Wellington var ombord redan i mars och vi skulle ta in resten via crowdfunding. Men det drog ut på tiden. Sedan dök Oxford Capital upp och då valde vi den vägen istället”, säger Jonas Almgren, vd och grundare på Artfinder, med huvudkontor i London.

Läs även: Blogg: Besök Salvador Dalís konst – inne i tavlan

Oxford Capital är huvudinvesterare i rundan och går in med knappt 9 Mkr. Näst störst är Wellington Partners, som går in med knappt 8 Mkr. Resten av kapitalet kommer från affärsänglar som Cambridge Angels, som varit med sedan starten, och entreprenören William Tunstall-Pedoe.

Under andra kvartalet i år är vi uppe i 5 000 sålda konstverk per månad

”Att få med William Tunstall-Pedoe som delägare och rådgivare var mycket intressant för oss, eftersom vi vill göra mycket inom artificiell intelligens. Han var med och startade ett bolag i Cambridge, Evi, vars mål var att skapa en tjänst som kunde svara på frågor verbalt. Bolaget såldes till Amazon och tekniken ingår numera i Amazons AI-assistent Alexa, som är en del av den uppkopplade högtalaren Amazon Echo”, säger Jonas Almgren.

Läs mer: Hur Amazon Echo hamnade i en mordutredning

Han uppger att Artfinders omsättning landade på cirka 55 miljoner kronor (5 miljoner pund) under 2016, med ett resultat strax under nollan. I år spår han att omsättningen uppgår till drygt 140 Mkr. Artfinder är nu lika stora i USA som i Storbritannien, men tillväxten är högst i USA.

”Under andra kvartalet i år är vi uppe i 5 000 sålda konstverk per månad”, säger Jonas Almgren.

Artfinders övriga ägare är Greylock Partners (NTL), privata änglar i Storbritannien, USA och Schweiz samt riskkapitalbolaget Northzone som har kvar en mycket liten ägarandel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer