Annons

Efter hårdgranskningen – Izettles miljardaffär nästan i hamn

Izettles vd och grundare Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och Paypals operativa chef Bill Ready.
Izettles vd och grundare Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och Paypals operativa chef Bill Ready. Foto: IZettle
Efter en lång utredning har nu CMA, den brittiska konkurrensmyndigheten, gett ett positivt förhandsbesked i miljardaffären mellan Paypal och svenska Izettle.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA beslutade i fjol att inleda en granskning av Paypals köp av svenska Izettle. 

Grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson sålde i september 2018 sitt fintechbolag till den amerikanska betaljätten för 19,2 miljarder kronor. 

I december i fjol valde dock CMA att utvidga sin utredning av storaffären. Det fanns en oro att transaktionen kunde snedvrida konkurrensen på marknaden, hejda den tekniska utvecklingen och tvinga kunder att betala högre priser. 

Granskningen har inneburit att Paypal hittills varit tvungna att hålla verksamheterna åtskilda. Izettle har gjort sig mest känt för att ha tagit fram en kortdosa och tillhörande kassasystem för mindre butiker.

Läs mer: Paypals köp av Izettle hårdgranskas: ”Vill inte ge eftergifter” 

Nu har dock konkurrensmyndigheten gett förvärvet grönt ljus. Beskedet är dock preliminärt, enligt vad CMA uppger.

”Vi är glada för dagens besked. Vi ser fram emot att addera Izettles produkter och tjänster till vår plattform för att hjälpa småföretag att få tillgång till mer prisvärda verktyg för att driva deras verksamheter och konkurrera med butiksjättarna, säger Dan Schulman, vd för Paypal, i ett uttalande. 

Det slutgiltiga beslutet kring den så kallade fas 2-utredningen fattas i mitten på juni. Affären har inte varit föremål för en konkurrensgranskning i något annat land än Storbritannien.

I sitt positiva förhandsbesked pekar myndigheten bland annat på att de två största återförsäljarna av betaltjänster till småföretagare, Woldpay och Barclaycard, tillsammans har nästan 60 procent av marknadsandelarna i Storbritannien.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer