Annons

Efter hundåren – nu börsnoteras Appspotr

Patric Bottne, vd och grundare på Appspotr med sin hund Douglas.
Patric Bottne, vd och grundare på Appspotr med sin hund Douglas. Foto: Johan Westerlind Photography
Göteborgsbolaget Appspotr planerar en notering på Aktietorget innan årsskiftet. Bolaget, som förenklar för vanligt folk att göra appar, spås få ett börsvärde på cirka 55 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Göteborgsbolaget Appspotr (NTL) erbjuder en plattform där man kan skapa appar utan att behöva kunna programmera. I somras rapporterade Di Digital att Appspotr tagit in 10 miljoner kronor från bland andra Almi Invest och ett 30-tal ängelinvesterare för att kunna öka antalet användare.

Läs mer: Vill skapa ett Wordpress för appar – tar in 10 miljoner

Nu planerar bolaget att ta in ytterligare 10-12 miljoner kronor i en nyemission och samtidigt notera bolaget på Aktietorget. Det uppger en källa för Di Digital. Enligt dessa uppgifter ska bolaget värderas till 44 Mkr, eller cirka 55 Mkr om man räknar in nyemissionen. Teckningsperioden ska inledas inom kort och noteringen ska vara klar innan jul.

Appspotrs vd och grundare Patric Bottne vill inte kommentera detaljerna, men bekräftar att bolaget ”befinner oss i en noteringsprocess”.

Sedan Appspotr släppte sin publika version av tjänsten förra sommaren har man fått 150 000 användare i över 180 länder. Ambitionen är nu att bli för appmarknaden vad publiceringsverktyget Wordpress blev för bloggar.

”Vi ska slutföra vår ambition om att bli ett ”Wordpress for apps” och öppna upp vår plattform för tredjepartsutvecklare inom Apples operativsystem IOS och Android”, säger Patric Bottne.

Såhär presenterar Appspotr sin tjänst. Foto: Appspotr.

Men trots att bolaget funnits sedan 2008 har man ännu inte lyckats uppnå någon ordentlig omsättning. I fjol drog bolaget in 883 000 kronor och hade en förlust på närmare 3 miljoner kronor.

”Vårt fokus i denna fas har inte varit att skapa intäkter utan att vidareutveckla plattformen och öka antalet användare genom vår nuvarande freemium modell”, säger vd:n.

Då har vi alla förutsättningar att etablera oss som världens största app-plattform för icke-kodare

Appspotrs nuvarande målgrupp består, enligt Bottne, av personer som idag använder lösningar som Wix, Weebly, Wordpress och Squarespace. Han uppger att Appspotr planerar att lansera fler betalfunktioner inom kort. Bland annat ska moduler för e-handel och sociala nyhetsflöden introduceras.

Den stora satsningen under 2017 blir dock att färdigställa och lansera ett utvecklingskit samt skapa flera API:er (gränssnitt) och lägga dem i en utvecklingsportal. Tredjepartsutvecklare ska sedan bjudas in för att tjäna pengar på egenutvecklade moduler som kan säljas till användare som vill bygga appar. Även designers ska kunna bygga mallar och sälja dem i plattformen.

”När vi har lanserat vår utvecklingsportal har vi ett ekosystem och en marknadsplats. Den kommer att fungera exakt som de webbpublicerings-verktyg som vår målgrupp är vana vid, men som är anpassade för app-marknaden. Då har vi alla förutsättningar att etablera oss som världens största app-plattform för icke-kodare”, säger vd Patric Bottne.

NTL-länken i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer