Annons

Efter jätterundan – här är Krys fem största utmaningar

Di Digitals reporter Johannes Karlsson och Krys app.
Di Digitals reporter Johannes Karlsson och Krys app. Foto: Di och TT.
Politiska hot, ifrågasatta ersättningsmodeller och en kostsam internationell expansion. Efter den stora miljardrundan väntar flera stora utmaningar för nätläkaren Kry, skriver Di Digitals reporter Johannes Karlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kry, som är störst bland digitala vårdgivare i Sverige vad gäller antalet användare, rivstartar 2020 genom att offentliggöra en ny kapitalrunda på hela 1,5 miljarder kronor.

Det har bara gått ett och ett halvt år sedan bolaget senast tog in extern finansiering. Trots det är pengarna nödvändiga, bara under 2018 uppgick förlusten till hela 250 miljoner kronor.

I jakten på att vinna marknadsandelar och förändra patienternas beteende driver har sektorn i stort drivit upp stora kostnader. Men vad är det egentligen pengarna går till? Di Digital listar här Krys fem största utmaningar under 2020.

Det stora framtidshoppet för nätläkarna är behandlingen av kroniskt sjuka och psykologbesök

1. Krav på fysiska vårdcentraler i Sverige kan införas

I höstas presenterade regeringens utredare Göran Stiernstedt ett förslag om att nätläkarbolagen även ska behöva erbjuda fysisk vård i samtliga regioner som de är aktiva i, antingen i egen regi eller genom kontrakterade underleverantörer.

Det riskerar att vända upp och ner på bolagens affärsmodeller och skulle sannolikt innebära kraftigt ökade kostnader för bolagen. Kry driver i dag två fysiska vårdcentraler i Lund och Malmö, men skulle behöva göra liknande etableringar i alla svenska regioner om de fortsatt vill ha ett rikstäckande erbjudande.

Regeringen uppger för Di Digital att man ännu inte tagit ställning till utredarens förslag, eftersom innehållet i dagsläget är ute på remiss. Men om det blir verklighet kommer Kry, liksom konkurrenterna Min Doktor och Doktor.se, att behöva gå tillbaka till ritbordet och ställa om sin verksamhet.

Läs även: Kry öppnar vårdcentral – erbjuder fysiska möten med läkare

2. Sänkt ersättning för varje patientbesök är redan ett faktum

I fjol sänkte Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ersättningen till de digitala vårdgivarna för varje läkarbesök från 650 till 500 kronor. Men redan med den tidigare ersättningsnivån gick många nätläkare minus på varje läkarbesök, enligt Di Digitals tidigare rapportering. 

Det stora framtidshoppet för nätläkarna är i stället behandlingen av kroniskt sjuka, som i dag står för drygt 85 procent av sjukvårdens utgifter, och psykologbesök. Här är marginalerna betydligt bättre.

Läs mer: Nätläkarnas nya kassakor: Psykologhjälp och vård av psykiska sjukdomar

Ett tredje lukrativt intäktsben är samarbeten med så kallade nätapotek. Kry har redan integrerat svenska Meds butik i sin app. Men liknande avtal mellan vårdgivare och återförsäljare av läkemedel har mött kritik från bland andra Läkarförbundet, där ökade patientkostnader och överskrivning av läkemedel pekas ut som två risker.

3. Risk för misslyckanden i Europa

Kry lägger just nu mycket resurser på att expandera internationellt. Sedan tidigare har man etablerat sig i Norge, Storbritannien och Frankrike under varumärket Livi. Att växa utanför sin hemmamarknad är dock förenat med stora kostnader, till exempel i form av marknadsföring och personal i uppstartsfasen.

Fördelen är dock att den digitala vården inte alls är lika mogen i många länder som i Sverige. Om man vill bli den stora vinnaren krävs därför en snabb utrullning, för att bli det naturliga förstavalet hos patienterna. Denna strategi verkar Kry ha slagit fasta på.

Men redan nu har Kry fått smaka på vissa misslyckanden, till exempel har man avslutat sin satsning att etablera sig i Spanien. Nu väntar nästa stora utrullning på jättemarknaden Tyskland.

4. Konkurrensen från Babylon Health

Det brittiska bolaget Babylon Health hade fram till Krys färska kapitalrunda tagit in mer kapital än de 14 närmaste konkurrenterna i Europa tillsammans. De svenska investmentbolagen Kinnevik och Vostok New Ventures äger tillsammans ungefär en tredjedel av bolaget.

Babylon Health var en av föregångarna på marknaden och växte snabbt i hela Europa efter starten 2013. Under de senaste åren har dock bolaget lagt mycket kraft på att sätta upp ett samarbete med den statliga sjukvårdsorganisationen i Storbritannien, NHS. 

Det har delvis fört med sig att Kry kunnat segla upp jämsides med Babylon Health vad gäller det totala antalet nedladdningar i Europa. De bägge bolagens appar har hämtats hem av över 1,2 miljoner européer vardera – och det står allt mer tydligt att de distanserar sig från övriga aktörer på marknaden.

Vem som i slutänden blir den stora vinnaren kommer att avgöras av tekniken. Om man kan få ner antalet direktkontakter med mänskliga läkare sjunker kostnaderna. Babylon Health har till exempel lagt mycket kraft på att utveckla en automatiserad AI-läkare som genom en rad ganska enkla frågor kan bedöma huruvida patienten behöver vård eller inte, samt ett prognosverktyg som ska förutsäga patientens framtida hälsa med hjälp av olika datapunkter. Kry har liknande funktioner och projekt i gång.

5. Aggressiv reklam möts av kritik

De flesta företag i andra branscher har inga problem att genomföra offensiva reklamkampanjer som anspelar på konsumenters faktiska eller upplevda behov. Men Kry är verksamma i ett gränsland mellan den offentliga och privata sektorn, vilket gör frågan mer delikat.

Att bolagets intäkter till stor del består av skattepengar för med sig att deras reklam kommer granskas hårt, vilket också är fullt rimligt. Redan hösten 2018 kritiserades Kry av profilerade läkare för att uppmana svenskarna att söka vård för enklare åkommor som förkylningar.

Kry har inte råd med särskilt många liknande snedsteg, eftersom det ger bränsle till de som menar att nätläkarna är en belastning snarare än en avlastning i det svenska vårdsystemet. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer