Hoppa till innehållet

Efter kritiken: EU:s Vestager synar Google

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager tänker titta närmare på hur Google, och andra amerikanska techjättar, drar nytta av data från andra företag och konsumenter. 

Som EU:s konkurrenskommissionär utreder Margrethe Vestager flera av de stora techjättarna.
Som EU:s konkurrenskommissionär utreder Margrethe Vestager flera av de stora techjättarna.

 

EU har översänt detaljerade frågeformulär till stora plattformsägare som Google för att utreda hur de skördar information från andra webbsidor och företag, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett tal på fredagen. 

Konglomerat som Google, Amazon, Apple och Facebook hotar bli till datamonopol när konkurrenter slås ut. Därigenom skapas ineffektivitet för konsumenterna, menar hon.

”Vi har sett i fallet Google att bolaget utnyttjat sin position som både operatör av en prisjämförelsetjänst och som ägare av sin sökmotor drivit användare mot den egna shoppingsajten Google Shopping framför konkurrenternas”, säger Margrethe Vestager, som menar att Google blir ”både domare och spelare” i en snedvriden marknad.

Läs mer: Prisjämförelsesajter klagar hos EU – Google anses snedvrida konkurrensen 

Data får inte monopoliseras på dylikt sätt, då det är emot flera marknadsförordningar och tidigare i veckan översände 41 av Googles konkurrenter inom prisjämförelser över en klagan till Margrethe Vestager. 

”I själva verket är Google Shopping en ren och skär annonsplattform där marknadsföringsbyråer betalar stora pengar för att driva försäljning. Detta gör att riktiga jämförelsetjänster som vi inte får samma möjlighet att kommunicera ärliga och transparenta priser, trots att det är något som EU-kommissionen sagt att vi ska få göra”, sade Peter Greberg, vd på Prisjakt, till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Brevet var också undertecknat av den svensk-skandinaviska prisjämförelsekonkurrenten Pricerunner. I brevet menade de 41 bolagen att om lagboken ska följas bör Google tilldömas 100 miljarder euro i böter, utöver de 8,2 miljarder som redan tillfallit sökmotorbolaget.

”Det är nog också det som behövs för att de ska sluta”, kommenterade Pricerunners vd Nicklas Storåkers till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Uträkningen baseras på att Google fortsatt begå brottslig marknadspåverkan under 26 månader efter EU:s bötfällande, givet risken att EU vidtar åtgärder enligt tidigare: 5 procent av moderbolaget Alphabets globala omsättning - ungefär 4 miljarder kronor euro per månad.

Även Microsoft har bötfällts för marknadsbrott av EU och Apple har tvingats återbetala mångmiljardbelopp efter olagliga skatteupplägg. Margrethe Vestagers utredare har också inlett fördjupade granskningar av Amazon och Facebook.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Mer om Google-ägda Youtube i senaste Digitalpodden:

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera