Annons

Efter kritiken: EU:s Vestager synar Google

Som EU:s konkurrenskommissionär utreder Margrethe Vestager flera av de stora techjättarna.
Som EU:s konkurrenskommissionär utreder Margrethe Vestager flera av de stora techjättarna.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager tänker titta närmare på hur Google, och andra amerikanska techjättar, drar nytta av data från andra företag och konsumenter. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

 

EU har översänt detaljerade frågeformulär till stora plattformsägare som Google för att utreda hur de skördar information från andra webbsidor och företag, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett tal på fredagen. 

Konglomerat som Google, Amazon, Apple och Facebook hotar bli till datamonopol när konkurrenter slås ut. Därigenom skapas ineffektivitet för konsumenterna, menar hon.

”Vi har sett i fallet Google att bolaget utnyttjat sin position som både operatör av en prisjämförelsetjänst och som ägare av sin sökmotor drivit användare mot den egna shoppingsajten Google Shopping framför konkurrenternas”, säger Margrethe Vestager, som menar att Google blir ”både domare och spelare” i en snedvriden marknad.

Läs mer: Prisjämförelsesajter klagar hos EU – Google anses snedvrida konkurrensen 

Data får inte monopoliseras på dylikt sätt, då det är emot flera marknadsförordningar och tidigare i veckan översände 41 av Googles konkurrenter inom prisjämförelser över en klagan till Margrethe Vestager. 

”I själva verket är Google Shopping en ren och skär annonsplattform där marknadsföringsbyråer betalar stora pengar för att driva försäljning. Detta gör att riktiga jämförelsetjänster som vi inte får samma möjlighet att kommunicera ärliga och transparenta priser, trots att det är något som EU-kommissionen sagt att vi ska få göra”, sade Peter Greberg, vd på Prisjakt, till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Brevet var också undertecknat av den svensk-skandinaviska prisjämförelsekonkurrenten Pricerunner. I brevet menade de 41 bolagen att om lagboken ska följas bör Google tilldömas 100 miljarder euro i böter, utöver de 8,2 miljarder som redan tillfallit sökmotorbolaget.

”Det är nog också det som behövs för att de ska sluta”, kommenterade Pricerunners vd Nicklas Storåkers till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Uträkningen baseras på att Google fortsatt begå brottslig marknadspåverkan under 26 månader efter EU:s bötfällande, givet risken att EU vidtar åtgärder enligt tidigare: 5 procent av moderbolaget Alphabets globala omsättning - ungefär 4 miljarder kronor euro per månad.

Även Microsoft har bötfällts för marknadsbrott av EU och Apple har tvingats återbetala mångmiljardbelopp efter olagliga skatteupplägg. Margrethe Vestagers utredare har också inlett fördjupade granskningar av Amazon och Facebook.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Mer om Google-ägda Youtube i senaste Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer