Annons

Efter kritiken: Facebook kan ändra upplägg för Libra

David Marcus är chef för Facebooks digitala valuta Libra.
David Marcus är chef för Facebooks digitala valuta Libra. Foto: TT.
Facebook funderar på att ändra upplägget för den digitala valutan Libra. Efter massiv kritik kan den komma att kopplas mot andra valutor, för att undvika finansiell instabilitet. ”Det finns flera vägar att gå”, säger Librachefen David Marcus. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook öppnar för att ändra upplägg kring sitt kritiserade kryptoprojekt Libra. Den digitala valutan kan nu komma att kopplas till andra valutor som således bestämmer Libramyntens värde, rapporterar Reuters.

Facebook kan komma att landa i att varje valuta har en egen variant av kryptovalutan, alltså en Libra-dollar, en Libra-euro och ett Libra-pund, enligt uttalanden från cehfen David Marcus. 

Tidigare har planen varit att knyta Libras värde till en korg av valutor för att det värdemässiga svängrummet inte ska bli för stort, som andra kryptovalutor som exempelvis bitcoin.

”I stället för att ha en syntetisk enhet kan vi ha en serie av stablecoins”, sa David Marcus i ett panelsamtal under helgen.

Det var i somras som Facebook slog på stora trumman och meddelade sina planer för Libra. Som partners fick man då med sig ett konsortium av 28 namnkunniga bolag – däribland Uber och svenska Spotify – som alla förväntades investera knappt 100 miljoner kronor vardera. 

Men sedan dess har sju tunga bolag hoppat av projektet – bland andra Paypal, Visa, Mastercard och Ebay. Oron har bestått av problem kopplade till integritet, penningtvätt, konsumentskydd och ekonomisk stabilitet.

Läs mer: Paypals vd till Di: Därför hoppar vi av Facebooks kryptovaluta 

Politiker och centralbankstoppar från både USA och EU har också ratat den digitala valutan, bland annat med utgångspunkt i Facebooks dokumenterat usla meritlista gällande hantering av användarnas kontouppgifter.

”Vi vill framhäva att det finns flera vägar att gå och vi vet att det behövs en hel del smidighet för att komma framåt”, sa David Marcus.

Målsättningen är fortsatt att lansera Libra i juni 2020, men de regulatoriska hinder som uppdagats har lett till tvivel om att det målet är uppnåeligt. Potentiellt skulle Libra kunna användas av samtliga 2,4 miljarder användare på Facebook.

”Vi får se, men det är fortsatt målsättningen”, sa David Marcus i en intervju med Reuters i samband med panelen, med tillägget att ingen lansering kommer att göras innan myndigheternas krav mötts fullt ut.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer