Annons

Efter kritiken: Kreditbolaget byter namn och tar sikte mot börsen

Bynks vice vd Oscar Hyléen samt vd:n Emil Hansson.
Bynks vice vd Oscar Hyléen samt vd:n Emil Hansson. Foto: Press.
Under 2019 fick kreditbolaget Bynk hård kritik från Konsumentverket för sin marknadsföring. Nu byter man skrud till Rocker inför en internationell expansion och potentiell börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska kreditbolaget Bynk, som grundades 2016, byter namn till Rocker. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Namnbytet kommer efter ett 2019 som präglats av kritik mot Bynks marknadsföring. Konsumentverket har i en utredning slagit ned på bolagets formuleringar om att man kan ”låna sig lycklig” och att ”hela Sverige bynkar”.

Så sent som i november valde Konsumentombudsmannen att stämma kreditbolaget, med hot om vite på en miljon kronor, för att brustit mot kravet om måttfullhet. Bolaget har under de senaste åren lagt mycket pengar på just reklam, vilket delvis resulterade i en förlust på 110 miljoner kronor under 2018.

Läs mer: Kreditbolaget Bynk stäms för sin reklam – riskerar miljonbot 

Men om man ska tro bolaget självt har namnbytet till Rocker andra orsaker. Tanken är nu att bolaget ska bredda sitt utbud och röra sig mot att bli en så kallad neobank – redan nu har bolaget till exempel lanserat ett eget betalkort som kan laddas på med pengar. 

Samtidigt ska bolaget på allvar sjösätta en internationell expansion.

”Vi har vuxit snabbt och etablerat en stark plattform att skala upp från. Nu inleder vi vår internationalisering med målet att sätta ned foten i ett antal nya länder under året. Vi lanserar samtidigt Rocker som nytt företagsvarumärke för att optimera förutsättningarna för en framgångsrik expansion”, säger vd:n Emil Hansson i en kommentar.

Kunder kan i dag låna mellan 10 000 och 300 000 kronor på Bynk till en ränta på mellan 4-19 procent. Bolaget kommer att behålla Bynk som varumärke för detta existerande konsumentlån – medan framtida tjänster inom sparande, lån och betalningar kommer att marknadsföras under namnet Rocker. 

Bynk uppger samtidigt att de under 2019 omsatte över 100 miljoner kronor, vilket i så fall skulle motsvara att intäkterna ökat med drygt tre gånger sedan året innan. Något resultat för fjolåret väljer man dock inte att offentliggöra.

Dessutom väljer Bynk att avisera planer på en notering av bolaget. Börsen ses som ett av flera möjliga alternativ inför en kommande kapitalanskaffning, heter det. Någon tidsram för börsplanerna väljer man dock inte att uppge.

Hittills har Bynk till stor del förlitat sig på mediejätten Schibsted, som medfinansierat verksamheten med över över en halv miljard kronor och äger 32 procent av bolaget.

Läs mer: Schibsted storsatsar på mobillån – ska bygga europeisk mobilbank 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer