Annons

Efter lånehärvan: ”Trustbuddy-miljonerna förskingrades inte”

Jens Glasø (tv) grundade den skandaldrabbade låneförmedlingstjänsten Trustbuddy.
Jens Glasø (tv) grundade den skandaldrabbade låneförmedlingstjänsten Trustbuddy. Foto: Rune Øidne Reinertsen/Trustbuddy
Konkursdrabbade Trustbuddys försvunna miljoner förskringrades inte, uppger bolagets konkursförvaltare. Han har nu säkrat 50 miljoner kronor som ska delas ut till de som använde tjänsten för att låna ut pengar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Någon vecka innan Trustbuddy ansökte om konkurs uppdagades det att 44 miljoner kronor, som låneförmedlaren hade förfogat över, var försvunna.

Trustbuddy var en så kallad peer-to-peer-låneplattform, alltså en tjänst för privatpersoner som ville låna ut pengar till andra privatpersoner. Men när delbetalningarna kom in till Trustbuddy lånade företaget ut dem igen, utan att informera sina kunder.

Läs mer: Trustbuddys grundare startar nytt bank- och betalbolag

Uppgifterna bekräftas av Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson. Han säger till Realtid att ”pengar som inte återbetalats har lånats ut på nytt”.

”Det har också funnits många ’dåliga lån’ som Trustbuddy inte lyckats driva in och det har varit ett spel om vem ska drabbas av kreditförluster”, säger Lars-Henrik Andersson.

Konkursförvaltaren har lyckats säkra 50 Mkr till konkursboet, pengar som snart ska delas ut till de som har lånat ut pengar via Trustbuddy.

Läs mer: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Ändå riskerar Trustbuddys omkring 3 500 långivare att gå lottlösa, åtminstone delvis. Lars-Henrik Andersson har tidigare uppskattat att omkring 80 procent av lånestocken på 300 Mkr består av dåliga lån, det vill säga där full återbetalning är osannolik.

I juni blir Lars-Henrik Andersson klar med sin redogörelse för vad som ledde till Trustbuddys konkurs. Han konstaterar dock redan nu att de försvunna pengarna inte verkar ha förskingrats.

”Preliminärt verkar ingen ha stoppat pengar i egna fickor”, säger Lars-Henrik Andersson.

Nyhetssajten Breakit rapporterade nyligen att Trustbuddys peer-to-peer-plattform, alltså själva tekniken bakom tjänsten, hade sålts till ett pris under de 10 Mkr som konkursförvaltaren hade hoppats få in.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies