Annons

Efter lyxsmällen: Tessin sätter upp fond på 250 miljoner

Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin.
Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin. Foto: Press.
Tessin trotsar oron på bostadsmarknaden och tar in 250 miljoner kronor till en ny fastighetsfond. Men konsekvenserna av lyxfiaskot Axxonen Properties kan stå klara först om ett år, enligt Jonas Björkman, vd på finansieringsplattformen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansieringsplattformen Tessin har nått en ny milstolpe och förmedlat över en miljard kronor till olika fastighetsprojekt sedan starten 2014.

Stockholmsbolagets affärsmodell möjliggör för småsparare att låna ut pengar till fastighetsutvecklare.

”Vi har alltid haft miljarden som ett tydligt mål, så det känns fantastiskt kul att passera det. Det gör oss till en av de stora crowdfundingplattformarna i Europa och bevisar att modellen verkligen är här för att stanna”, säger Jonas Björkman, vd och medgrundare.

För Di Digital avslöjar Jonas Björkman att Tessin just nu är i full färd med att sätta upp en fond för institutionella investerare. Enligt plan ska den ha en storlek på runt 250 miljoner kronor.

”Om det faller väl ut är tanken att fylla på den och lansera fler fonder framöver”, säger Jonas Björkman. 

Fonden ska lanseras inom kort, efter godkännanden från Finansinspektionen.

”Målet är att hitta fler kapitalkällor i Sverige och övriga Europa. Intresset har varit stort och det finns en tydlig efterfrågan att investera i säkerställda krediter eftersom man inte vet hur börsen kommer att utvecklas”, säger Jonas Björkman. 

Av den miljard som hittills förmedlats på plattformen har nästan 400 Mkr återbetalats till investerarna, tillsammans med en avkastning på runt 80 Mkr. 

Läs mer: Tessin trotsar bostadskrisen – tar in 22 Mkr och lanserar i Finland 

Men det innebär samtidigt att många projekt fortfarande löper, i en tid då den svenska fastighetsmarknaden svajar.

Enligt Jonas Björkman är det i första hand nyproduktionen av bostadsrätter som har mattats av. Investerarna är samtidigt mer eftertänksamma, till exempel med önskemål om försålda enheter, och vänder till viss del blicken från storstäderna.

”Investerarbasen ställer mycket högre krav nu än för två år sedan, just eftersom det är svårare marknad. Därför har vi fokuserat på ett brett utbud och de flesta segment utvecklas väldigt starkt, till exempel industrilokaler och hyresrätter”, säger Jonas Björkman.

Di Digital har under sommaren tagit del av kommunikation om att flera projekt blivit försenade på Tessins plattform, vilket i korthet innebär att utbetalningarna dröjer några extra månader. Långivarna kompenseras dock i form av räntebetalningar. 

”Det är egentligen en naturlig del av byggverksamhet och förseningarna beror på olika saker i varje specifikt fall. Men det är klart att något kan kopplas till den rådande marknadssituationen, där det kanske tagit längre tid än planerat att sälja bostäderna.”

Har andelen försenade projekt ökat på er plattform? 

”Nej, jag ser ingen sådan trend. Precis som bankerna kommer vi nog alltid att behöva hantera vissa oförutsedda händelser”, säger Jonas Björkman.

Hittills har Tessin drabbats av en större smäll. I slutet på maj ansökte bostadsutvecklaren Axxonen Properties om konkurs efter att ett lyxbygge på Kungsholmen stoppades. Bolaget hade tagit in 20 Mkr i lån genom Tessin och utfärdat preferensaktier värda ytterligare 50 Mkr via plattformen.

Läs mer: Lyxfiaskot första smällen för Tessins investerare 

Jonas Björkman har tidigare erkänt att framtiden är oviss för de som har investerat i projektet. Konkursen pågår fortfarande och pengarna riskerar gå upp i rök.

”Vi väntar in nästa steg i konkursen och informerar löpande investerarna efter bästa förmåga. Det kan nog ta uppemot ett år innan processen är helt klar”, säger Jonas Björkman.

För att undvika fler liknande problem har Tessin sedan något år tillbaka slutat förmedla preferensaktier. I dag finansieras alla projekt i stället via renodlade låneinstrument.

Målsättningen för resterande delen av 2018 är att lägga upp ett nytt projekt i veckan på Tessins plattform. Sedan starten har bolaget förmedlat runt 90 projekt.

”Vi ser ett fortsatt växande inflöde av förfrågningar från fastighetsutvecklare. En stor anledning är att bankerna fortsätter att strama åt sina krav”, säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer