Annons

Efter miljardlånet: Northvolt äskar fler miljoner

Northvolts vd Peter Carlsson.
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tidigare i veckan säkrade batteribolaget Northvolt in ett lån på nästan 3,8 miljarder kronor. Nu får bolaget ytterligare 30 miljoner kronor från Tillväxtverket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Northvolts byggen av fabriker i Västerås och Skellefteå ser ut att rulla vidare. I Västerås, där en forskningsfabrik byggs, sker just nu inlyftning av större maskiner för att kunna starta testverksamhet som sedan ska gå över till större skala i Skellefteå.

I onsdags stod det klart att Northvolt säkrat lån från Europeiska investeringsbanken, EIB, på 3,8 miljarder kronor. Pengar som ska användas för byggnationen av batterifabriken i Skellefteå. 

Lånet är en delfinansiering i den större ekonomiska beräkningen på totalt 30 miljarder kronor. ”En jätteviktig milstolpe”, kallade bolagets presschef Jesper Wigardt kallade beviljandet av lånet från EIB.

Nu får bolaget också in en mindre summa från Tillväxtverket. Myndigheten ger ut 30 miljoner kronor i regionalt investeringsstöd. 

Beskeden innebär minst sagt en god vecka för Northvolt. I måndags gick lastbilskoncernen Scania ut och meddelade att man skrivit ett leverantörsavtal med Northvolt. 

I tisdags rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Ikea-gruppens förvaltningsbolag Ingka är på god väg att investera i batteribolaget. Därmed kan bolagets finansieringsrunda vara på väg att stängas inom kort.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer