Annons

Efter miljardvärderingen – haussade fintechbolaget fördubblar intäkterna

Tinks två grundare Fredrik Hedberg (till vänster) och Daniel Kjellén (till höger).
Tinks två grundare Fredrik Hedberg (till vänster) och Daniel Kjellén (till höger). Foto: Emma-Sofia Olsson (Di).
Tink har gått från att vara en renodlad privatekonomiapp till en underleverantör åt banker. 2018 växte intäkterna med 150 procent, och i år siktar vd:n Daniel Kjellén på att omsätta minst 100 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För konsumenter är Tink, som grundades 2012, kanske mest kända för sin privatekonomiapp. Men under de senaste åren har bolaget istället blivit en teknikleverantör till banker och andra finansiella aktörer.

Tack vare omställningen har Tinks affär nu tagit fart på allvar. Under 2018 växte intäkterna med mer än 150 procent till knappt 59 miljoner kronor, enligt ett färskt bokslut.

”Intäkterna kommer i dag enbart från företagsaffären, inte vår egen app. Det som drivit tillväxten är ett fortsatt stort intresse för våra tjänster runtom i Europa. Antalet banker som använder vår infrastruktur och dataanalys, för att bygga smartare konsumenttjänster, ökar stadigt”, säger vd:n Daniel Kjellén.

Daniel Kjellén uppger att målsättningen är att fördubbla intäkterna under 2019. Det skulle i så fall innebära att Tink omsätter mer än 100 Mkr i år och når en ny milstolpe.

”Vi har en ganska lång införsäljningsprocess och det dröjer innan intäkterna från signerade avtal kommer in. Därmed finns det en viss eftersläpning. Vi ligger bra till för att nå målet, därmed inte sagt att kommer bli enkelt”, säger han.

Affärsidén har vunnit intresse på riskkapitalmarknaden. I våras tog Tink in motsvarande 583 Mkr för att finansiera en omfattande expansion i Europa. 

Huvudinvesterare var New York-baserade Insight Venture Partners och rundan värderade det svenska fintechbolaget till ungefär 2,4 miljarder kronor. Även betaljätten Paypal valde att investera i Tink i samband med nyemissionen.

Läs mer: Betaljätten Paypal gör ny affär – investerar 100 miljoner i svenskarna 

Det externa kapitalet lär behövas, eftersom Tink i fjol ökade sina förluster med nästan tre gånger till 83 Mkr.

”För oss är det extremt viktig att bygga en långsiktigt sund affär som tjänar pengar. Det går inte att låtsas som det regnar och bara köra på. Men vi vågar ta investeringar nu till en låg risk eftersom att vi har en bra översikt över hur intäkterna kommer utvecklas många år framåt, tack vare våra långa licenskontrakt”, säger Daniel Kjellén.

Tink säljer sina tjänster till svenska kunder som SEB, Nordea, Klarna, Nordnet, Qliro och SBAB. Utomlands finns stora aktörer som ABN Amro, Nat West och BNP Paribas på kundlistan, utöver nysignerade Paypal.

I korthet tjänar Tink pengar på att tillhandahålla två olika sorters tjänster åt sina kunder:

1. Att bygga den infrastruktur som krävs för att hämta data från andra håll och genomföra betalningar. 

2. Att utveckla tjänster som påminner om de man kan hitta i Tinks app. Det handlar om att kategorisera och analysera kundens utgifter, sparande och lån och visa upp dessa för kunden i sin bankapp. Ovanpå det kommer de personliga råden – och möjligheten att erbjuda kunden bättre bankprodukter och erbjudanden.

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa 

Målsättningen är att finnas på 20 marknader i Europa före slutet på 2019, vilket nästan skulle fördubbla närvaron från i dag. För att klara av det ambitiösa målet ska Tink växa sin personalstyrka från 200 personer i dagsläget till 300 i början av nästa år.

Under våren har Tink dessutom hunnit med att öppna sälj- och supportkontor i London, Helsingfors och Paris – och är i full färd att etablera sig i Berlin, Madrid och Milano.

”Vi rekryterar friskt på produkt- och tekniksidan i Stockholm. Sedan är det viktigt för oss att finnas där kunderna är, och vi har precis anställt flera landschefer till vår internationella expansion”, säger Daniel Kjellén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer