Hoppa till innehållet

Efter Narratives kollaps – han blir vd för snabbväxande Aevy

I fjol gick Oskar Kalmarus Narrative i konkurs. Nu blir han vd för Aevy, som scannar av arbetsmarknaden åt kunder som Google och Zalando. ”Vi växer hellre med egen försäljning och vinst än att ta in nya investerare”, säger han.

Oskar Kalmaru var en av
Oskar Kalmaru var en avFoto: Press

Stockholmsbolaget Aevy bildades utanför rampljuset för drygt två år sedan. I tysthet tog bolaget in pengar från Spotify-delägaren Northzone och välrenommerade investerare som Mattias Ackermand och Ludvig Linge.

Själva affärsidén var inget Aevy skyltade med – åtminstone inte i början. I stället byggde man upp en databas med miljontals personer som jobbar inom techsektorn.

Aevy hjälper företag med det som är deras största problem

I dag är det den Aevys kunder vänder sig till när de söker efter något som är en närmast extrem bristvara inom branschen: rätt kompetens.

”Aevy hjälper företag med det som är deras största problem, vilket är att anställa folk inom tech,” säger vd:n Oskar Kalmaru, tidigare medgrundare på hårdvarubolaget Narrative som gick i omkull i mitten på 2016.

Läs mer: Snapchat förhandlade om att köpa Narrative 

Efter konkursen stannade Oskar Kalmaru kvar i Silicon Valley en tid. Han flyttade tillbaka till Stockholm tidigare i år och tillträdde på chefsposten hos Aevy i somras. Det innebär att Aevys grundare Filip Johansson och Anton Bergström kommer att ägna sig mer åt produktutveckling och försäljning.

Bland Aevys kunder finns stora techbolag som Google, Zalando och Blue Apron.

När de vill rekrytera personal kan de antingen söka i Aevys databas efter särskilda färdigheter eller ladda upp en arbetsbeskrivning.

Aevys AI-baserade system sållar sedan fram kandidater som har rätt kompetens och kanske också bedöms vara på väg att lämna sina nuvarande jobb.

”Vår AI kan tittat i databasen och se vilka som har kompetenser som matchar en viss roll. Den ser också vilka som är mest sannolika att vilja flytta på sig”, säger Oskar Kalmaru.

Läs mer: Tio startupbolag som vill rädda arbetsmarknaden 

En utvecklare som brukar byta jobb vartannat år och har haft sitt nuvarande jobb i 18 månader kan till exempel anses vara en trolig kandidat.

”Det finns inte många arbetslösa utvecklare och de flesta som kan vara lämpliga för en position har redan ett jobb”‚ säger Oskar Kalmaru.

Jag har aldrig trott på att ta in pengar för sakens skull

Under räkenskapsåret som tog slut i augusti 2016 omsatte Aevy 4 miljoner kronor med ett förlustresultat på knappt 10 miljoner kronor.

I det kommande bokslutet bör omsättningen ha fördubblats, säger Oskar Kalmaru.

”När valet finns att växa med egen försäljning och vinst så gör vi hellre det än att ta in pengar från nya investerare. Men man kan också tänka sig en kombination.”

Hittills har Aevy tagit in 26 Mkr i externt kapital. De befintliga ägarna är redo att ställa upp med mer kapital om det skulle behövas, säger Oskar Kalmaru.

"Jag har aldrig trott på att ta in pengar för sakens skull. I Narrative byggde vi hårdvara, vilket behövde mer kapital för att komma igång. I Aevy har vi en lite enklare produkt och som vi kan sälja och utveckla utan att vi måste ta in jättemycket finansiering."

Läs mer: Narrative-grundaren: Här är problemen med Kickstarter

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera