Annons

Efter noteringen: 8 av 10 investerare har gått back på Uber

Ubers vd Dara Khosrowshahi när han anlände till New York-börsen på Wall Street i fredags.
Ubers vd Dara Khosrowshahi när han anlände till New York-börsen på Wall Street i fredags. Foto: Mark Lennihan
Ubers investerare har förlorat nästan 22 miljarder kronor mellan 2016 och 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber backade med 7,6 procent under sin första handelsdag på New York-börsen i fredags. Aktien avslutade dagen på 41,57 dollar och tappade därefter ytterligare 0,4 procent till 41,40 dollar under efterhandeln samma dag.

Börsfallet har inneburit att de flesta aktieägare nu går back på bolaget. Enligt siffror från Pitchbook har 81 procent av investerarna i taxiappbolaget just nu gjort en förlust.

Deras avkastning från 2016 uppgår till minus 15 procent, innan avgifter. I kronor och ören har investerarna förlorat 2,27 miljarder dollar, nästan 22 miljarder kronor, mellan 2016 och 2018.

Läs mer: Uber floppade – stängde klart lägre än noteringskursen 

Ubers nedgång under första handelsdagen innebar också att de som investerade i samband med noteringen fick se 655 miljoner dollar, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i börsvärde gå upp i rök.

Bolaget prissatte sitt erbjudande inför introduktionen till 45 dollar per aktie, vilket inbringade bolaget 8,1 miljarder dollar. Teckningen blev därmed i den nedre delen av intervallet 44-50 dollar per aktie.

Ubers teckningsintervall har setts som försiktig, då en teckning i översta delen hade värderat företaget till 91 miljarder dollar. Det kan jämföras med att investmentbankerna initialt värderade Uber till 120 miljarder dollar. 

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Uber är skandalbolaget som blev världens största startup 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer