Annons

Efter noteringsfloppen: Krisande börsbolaget missar emissionsmålet

Fundedbyme:s vd Daniel Daboczy.
Fundedbyme:s vd Daniel Daboczy. Foto: Press / TT
Fundedbyme har haft det skakigt på börsen sedan introduktionen i mars. För att driva på tillväxten krävs mer kapital, men bolaget får inte in de pengar man önskade.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Crowdfundingplattformen Fundedbyme har genomfört sin företrädesemission. Bolaget siktade på att få in 6 miljoner kronor i en nyemission som startade den 30 april, men bolaget fick i stället in den lägre summan 3,7 Mkr.

Trots det är bolagets vd Daniel Daboczy, som står för 1 Mkr av kapitalet ur egen ficka, positiv till emissionens utgång.

”Vi är glada för det fortsatta förtroendet vi fått från befintliga och nya delägare som valt att investera i denna emission. Vi ser fram emot att kunna ta de steg som krävs för att i noterad miljö visa marknaden bolagets potential”, säger han i ett pressmeddelande.

Planen för emissionen var att öka tillväxten på flera marknader. Under 2018 omsatte Fundebyme-koncernen, med bolag i utlandet och pr-bolaget Laika Consulting, 18,9 Mkr med ett rörelseresultat på minus 17 Mkr. Under sommaren ska bolagen flytta samman i en kostnadsbesparing, samtidigt som bolagets vd Peter Sundberg ersätts av Daniel Daboczy.

Läs mer: Grundaren talar ut om noteringsfloppen – skyller på troll: ”Hål i huvudet” 

I och med de 3,7 miljonerna nådde bolaget endast upp till 63 procent av målet på 6 Mkr. Emissionen kantades av en del hinder i och med att bolaget rasat på börsen sedan introduktionen i våras. 

Den senaste månaden har aktien fallit med 18,6 procent. När bolaget lanserade emissionen var målet att få in 9,8 Mkr där aktieägarna erbjöds att teckna en aktie och en köpoption, en unit, för 7,25 kronor. Dagen efter emissionsbeskedet rasade b-aktien med 20 procent och handlades för 4,83 kronor.

Därför lades planerna om, bolaget sänkte målet till 6 Mkr och aktiepriset till 4,45 kronor per aktie. 

Läs mer: Börsfloppen minskar sin emission – grundaren miljonköper 

Bolaget gick ut på börsen i mars på handelsplatsen NGM med en mycket aggressiv värderingsvision. Riktpriset var enligt vd:n Daniel Daboczy 65 kronor per aktie vilket skulle innebära ett börsvärde på 350 miljoner kronor. 

Men noteringen blev en stor flopp. Introduktionskursen sattes till 44 kronor, efter den första handelsdagen var kvittot ett aktiefall med 73 procent till 17,5 kronor.

Under torsdagseftermiddagen en timme innan stängning handlades b-aktien för 4,24 kronor och hade under dagen gått ned med 2,75 procent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer