Annons

Efter regeringens uppmaning: Amazon öppnar för kollektivavtal

Amazons grundare Jeff Bezos, strejker arrangerade av fackförbundet Verdi vid ett av bolagets lager i Tyskland 2018, samt näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Amazons grundare Jeff Bezos, strejker arrangerade av fackförbundet Verdi vid ett av bolagets lager i Tyskland 2018, samt näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT och Di.
Amazons 300 lagerarbetare i Eskilstuna kommer vara anslutna till ett kollektivavtal genom en underleverantör. Men e-handelsjätten stänger inte dörren om att teckna egna kollektivavtal i Sverige, uppger bolaget för Di. ”Svenska villkor och löner ska gälla i Sverige”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon har blivit ökänt för låga löner och dåliga arbetsvillkor på sina logistikcenter runt om i USA och resten av världen, samt för att aktivt motarbeta facklig organisering. Anklagelser som e-handelsjätten ofta slagit ifrån sig.

När Amazon nu lanserar sin e-handelsplattform i Sverige kommer delar av logistiken hanteras vid ett lager i Eskilstuna.

”Alla anställda i Eskilstuna kommer att ingå i ett kollektivavtal genom vår partner Kuehne Nagel, som är deras arbetsgivare”, uppger en talesperson för Amazon till Di, som inte vill bli citerad vid namn.

Transportarbetareförbundet har redan ett riksavtal med Kuehne Nagel, det logistikföretag som Amazon anlitat för att driva lagret i Eskilstuna.

Läs mer: Låga löner, låga skatter, fria leveranser – så blev Amazon börsens kelgris

”Kuehne Nagel är ett normalt företag inom branschen, de är varken sämre eller bättre än andra. Vi har inga uppgifter om att de skulle vara antifackliga, de respekterar den svenska modellen, men därmed inte heller sagt att det är världens bästa arbetsgivare”, säger Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetareförbundet.

Men det finns ändå en oro hos Transportarbetareförbundet, som noggrant kommer bevaka etableringen på plats i Eskilstuna. I ett första skede handlar det om att värva medlemmar till facket och vara med i praktiska förhandlingar om schemaläggning. 

”Jag är inte naiv nog att tro att det här kommer bli problemfritt. Vi vet ju inte hur stort inflytande Amazon kommer att ha på verksamheten i lagret. Avtalet mellan dem och Kuehne Nagel är en affärshemlighet som vi aldrig kommer att få se”, säger han.

Enligt fackets bedömning rör det sig inledningsvis om ett 20-tal anställda i Eskilstuna. Vid slutet av året väntas personalstyrkan ha växt till ungefär 60, och när lagret är i full drift under 2021 väntas behovet vara cirka 300 anställda.

Läs mer: Amazon fnyser åt kyliga svenskarna – ”vi har gott självförtroende”

”Det här blir ju en helt ny arbetsplats. Alla blir provanställda, och så kommer det säkert finnas en del inhyrd personal. Ett stort ansvar faller på oss att se till att de får en vettig arbetsmiljö, samt att lönerna och andra villkor ligger rätt”, säger han.

Amazons leveranser kommer i stor utsträckning hanteras av statliga Postnord, åtminstone till en början, vars anställda redan har kollektivavtal hos Seko. Även Handels, och deras tidigare förbundsordförande Susanna Gideonsson som numera tagit över samma roll hos LO, har varit ute och propagerat för att de vill teckna kollektivavtal med Amazon i Sverige. 

Men enligt Tommy Wreeth är det naturligt att det är just Transportarbetareförbundet som ska organisera de anställda i Eskilstuna, eftersom de redan har ett avtal med Kuehne Nagel. Det är samma avtal som andra logistikjättar som DHL och Schenker har i Sverige.

Läs mer: Amazon uppges lansera lyxplattform nästa månad

”Det är en helt ologisk och onödig diskussion. Olika fackförbund ska inte stå utanför staketet i Eskilstuna och bråka om vem som ska organisera de anställda”, säger han.

Men om Amazon själva i ett senare skede väljer att anställa lagerarbetare i egen regi – genom att ta över verksamheten i Eskilstuna eller etablera nya logistikcenter i Sverige – kan diskussionen tas upp på nytt.

”Vi har inga indikationer om det i dag och har ingen direktkontakt med Amazon. Men Kuehne Nagel har förmedlat till oss att de ser långsiktigt på det här. Fast självklart måste arbetarrörelsen vara beredd på att det kan ske. Då är vi tillbaka på ruta ett, helt utan avtal”, säger Tommy Wreeth.

Öhman Fonder har sedan 2018 drivit en påverkanskampanj mot Amazon för att förbättra de anställdas arbetsmiljö och villkor. Fondbolaget äger i dagsläget aktier värda runt 330 miljoner kronor i Amazon. 

Läs mer: Analys: Nu hotar Amazon-smäll 

”Förra veckan hade vi ett möte med en person som arbetar med hållbarhetsfrågor hos Amazon. Jag tror att de vill veta vilka förväntningar som finns i Sverige när det kommer till de här frågorna. Vi fortsätter föra fram våra ståndpunkter, och de är mer öppna för att lyssna”, säger Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar hos Öhman Fonder.

Amazon har inte tecknat regelrätta kollektivavtal i några andra länder. Det ger upphov till oro, eftersom Sverige till skillnad från de flesta andra länder i världen saknar lagstadgade minimilöner. De avgörs i stället av parterna själva.

”Amazon brukar säga att de följer lagar och regleringar på sina marknader. Det ska bli intressant att se hur de agerar nu. I Sverige måste de bli en mer aktiv part”, säger Fredric Nyström.

Han tillägger att den japanska klädjätten Uniqlo tecknade sitt första kollektivavtal i världen när de lanserade i Sverige för två år sedan. Om Amazon väljer att helt ställa sig utanför systemet riskerar det att påverka företagets försäljning i landet, menar Fredric Nyström.

”Det är helt klart en varumärkesrisk som kan påverka den fortsatta tillväxten om de inte är lyhörda för svenska förutsättningar”, säger han.

Regeringen har genom direktkontakter också legat på för att Amazon ska teckna kollektivavtal i Sverige. I början av augusti höll Emil Högberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan, ett första möte med bland andra Amazons europeiska expansionschef Alex Ootes.

Enligt mötesanteckningar som Di tagit del av förde regeringen då fram för Amazons utsända att det är ”viktigt” att den svenska modellen, där arbetsgivare och fackförbund tecknar kollektivavtal, respekteras samt att ”att Amazon har en god dialog med arbetsmarknadens parter”. 

I en skriftlig kommentar upprepar Ibrahim Baylan (S) en liknande ståndpunkt.

”Det är positivt med investeringar i Sverige, som i det här fallet också kan skapa nya möjligheter i den digitala omställningen av samhället och näringslivet. Svenska villkor och löner ska gälla i Sverige. Regeringen lyfter den svenska modellen och hur den är en styrka för svensk konkurrenskraft i kontakt med företag och jag förutsätter goda relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare”, säger näringsministern till Di.

Amazon har redan en viss närvaro i Sverige på tjänstemannanivå genom verksamheten Amazon Web Services, AWS, som sedan 2018 driver flera datacenter i landet. Man har nyligen tecknat ett nytt hyreskontrakt för 6 000 kvadratmeter stora lokaler i centrala Stockholm, vilket borgar för att kontorsanställda inom deras e-handelsverksamhet kan göra dem sällskap.

De anställda vid AWS ingår inte i något kollektivavtal, varken hos Unionen eller Sveriges Ingenjörer. Men det gäller även för nio av tio andra bolag inom den svenska tekniksektorn, enligt en tidigare kartläggning från Di. Teknikföretagen menar ofta själva att de kan erbjuda liknande, eller till och med bättre, villkor och förmåner till sina anställda än vad gällande kollektivavtal anger. Enligt AWS svenska årsredovisning hade de på pappret 60 anställda en medellön på drygt 79 000 kronor under 2019.

Oddsen att Amazon kommer teckna kollektivavtal för sina tjänstemän inom e-handeln är således höga, men företaget utesluter det heller inte helt och hållet.

”Framtiden får utvisa om andra Amazonanställda i Sverige kommer vara anslutna eller inte”, uppger e-handelsjättens talesperson.

Amazons europeiska huvudkontor ligger i lågskattelandet Luxemburg. Talespersonen berättar att anställda på olika platser i världen just nu är huvudansvariga för lanseringen, men snart kan mer av arbetet komma att ske på plats i Sverige.

”Vi har väldigt många lediga jobbpositioner kopplade till etableringen i Sverige. Men rekrytering tar alltid tid.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer