Hoppa till innehållet

Efter scooterkaoset – Stockholm rustar för nästa anstormning

Stockholms stad tampas med fler aktörer som vill in i staden med allt fler olika fordon. Elscootrar och hyrcyklar finns redan på plats, nu rustar staden för nästa anstormning. Denna gång handlar det om elmopeder.

Staden rustar för kommande varianter av nya mobilitetslösningar.
Staden rustar för kommande varianter av nya mobilitetslösningar.

Elscootrarna har tagit Stockholm och flera andra svenska och europeiska städer med storm. Mikromobilitetstjänsten väcker känslor, både positiva och negativa.

I Stockholm beräknas att det finns nästan uppåt 6 000 elscootrar just nu. Det innebär att en hel del plats på gator och torg tas upp av elscootrarna. 

Nu rustar staden för nästa transportform som väntas komma till Sverige: elmopeder. 

”Hela mikromobiltetsutvecklingen är ju så snabb, så vi måste se till att vi är proaktiva på det sättet att vi i förväg kan tänka på vad som kan komma och vilka förändringar vi måste göra. Det gäller exempelvis parkeringar”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). 

Nu har stadens trafikkontor getts i uppdrag att se över vad man eventuellt måste göra för att fler aktörer ska kunna etablera sig och, liksom elscootrarna, hyra ut sina elmopeder till användare i staden. 

Cervenka: Naiva politiker göder techbolagen – sätt stopp för cirkusen  

Precis som i fallet med elscootrarna vill man också ta fram ett förslag på avtal som kan skrivas mellan staden och elmopedaktörerna. Det avtalet ska sätta regler och förutsättningar för bolagen som ställer och hyr ut sina elmopeder i Stockholm.

”Staden har även kontaktats av bolag som redan har eller planerar att ställa ut elmopeder enligt samma affärsmodell som elsparkcyklarna. Det befintliga samarbetsavtalet passar inte för elmopeder varför trafikkontoret får i uppdrag att utreda förutsättningarna för samarbetsavtal anpassat för mopeder samt återkomma till trafiknämnden med förslag på avtal”, står det att läsa i de handlingar som skickats till Stockholms stads trafikkontor och som Di Digital tagit del av.

Ambitionen är, enligt handlingarna till Trafikkontoret, att upprätta så kallade hot spots, avgränsade områden, där elmopederna får parkeras. 

Trafikkontoret ska också se över om man kan skapa liknande avtal till fler mobilitetstjänster när de kan komma i framtiden.

I dagsläget finns endast en aktör, Blinkee City som bland annat backas av pr-nestorn Per Schlingmann. Men Stockholms stad väntar sig att fler ska komma efter att flera bolag visat intresse, exakt vilka det är vill man inte berätta.

Polska Blinkee City har lanserat sina tjänster i Stockholm. Än så länge har genomslaget inte varit som med elscootrarna, men fler bolag med elmopeder kan vara på väg hit, menar Stockholms stad.
Polska Blinkee City har lanserat sina tjänster i Stockholm. Än så länge har genomslaget inte varit som med elscootrarna, men fler bolag med elmopeder kan vara på väg hit, menar Stockholms stad.Foto: Jonas Eng

”Det finns flera bolag som sagt att de funderar på detta. I dag finns bara Blinkee, men det kan dyka upp fler och vi ser en utveckling nere på kontinenten som kan komma hit med elmopederna bland annat. Så vi vill ha det här förberett i förväg”, säger Daniel Helldén.

Så ni föregår en utveckling så som det var med elscootrarna?

”Ja, precis. Elscootrarna hann ju komma innan vi gjort något. Med elmopeder är det lite annan lagstiftning och det kan ju komma andra lösningar som vi inte känner till. Vi måste ha lite bredare koll helt enkelt. Det är en spännande utveckling men ska rimma med hur staden fungerar.”

Klarar Stockholms stad fler elmopedaktörer? En elmoped är ju exempelvis större än en elscooter?

”Det är bland annat därför vi behöver ha en annan typ av avtal. Elmopeder tar större plats och andra typer av platser måste användas. Parkeringsfrågan är central”, säger Daniel Helldén (MP).

Läs mer: Voi gasar – vill ta in en miljard 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera