Annons

Efter skattesmockan – branschen kräver lagändring: ”Merparten drabbas”

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Patrik Öhlund, vd på Node Pole.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Patrik Öhlund, vd på Node Pole. Foto: TT och press.
Många datacenter i Sverige har inte längre rätt till en lägre energiskatt, vilket tvingat flera bolag i konkurs. Nu kräver tre tunga branschorganisationer att Magdalena Andersson (S) tar ställning i frågan och driver igenom en lagändring.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kunde Di Digital avslöja att Skatteverket slutat bevilja återbetalning av energiskatt för datacenterbolag som inte äger sin egen utrustning.

Det slår hårt mot aktörer som tillhandahåller så kallad ”co-location”. De har som affärsidé att tillgodose yta och el i sina datahallar till andra företag, utan att själva äga utrustningen. Ofta är det i stället kundens egen hårdvara som ställs in i hallarna.

Nu kräver tre tunga aktörer inom branschen att lagtexten skrivs om. Energiföretagen, Node Pole och Svenskt Näringsliv har tillsammans skickat ett formellt brev till finansminister Magdalena Andersson (S) där de uppmanar regeringen till handling.

”Vi uppskattar att ungefär 50 bolag i Sverige påverkas av det här. Det är merparten av alla aktörer inom den svenska datacenterindustrin”, säger Patrik Öhlund, vd på Node Pole.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

För många datacenterbolag utgör ofta elkostnaden 40-50 procent av de totala operativa kostnaderna, enligt Patrik Öhlund.

”För de som har fasta hyresavtal med sina kunder där elförbrukningen har bakats in ökar nu kostnaderna i ett slag, eftersom de inte får tillbaka på energiskatten. De saknar också möjligheten att höja priserna i sina befintliga avtal”, säger han.

I sitt brev till finansministern pekar parterna på att kostnaderna och den administrativa bördan nu ökar för datacenterbolagen. Di Digital har redan kunnat rapportera om att två mindre ”co location”-aktörer i Norrland, Bolooba respektive Techshelf, tvingats ansöka om konkurs efter Skatteverkets kovändning.

Datacenterindustrin är i behov av en skattelättnad i likhet med den traditionella industrin, menar Energiföretagen, Svenskt Näringsliv och Node Pole. Det var också regeringens mål när punktskatten för drift av serverhallar sänktes med hela 97 procent till 0,5 öre per kilowattimme från och med den 1 januari 2017.

De pekar till exempel på att konstruktionskostnaden för datacenter generellt är höga. Det kostar ungefär 100 000 kronor att bygga en kvadratmeter färdig kundyta, medan en fullt utrustad logistikhall till exempel bara kräver en tiondel så stora investeringar, enligt Patrik Öhlund.

Fram till december i fjol hade skattesänkningen sparat den svenska datahallsbranschen nästan en halv miljard kronor, eller 463 Mkr, enligt en tidigare granskning från Di Digital. 

Unik lista: Sveriges största datacenter 

Den nya tolkningen innebär att kundföretagen i stället själva har möjlighet att ansöka om återbetalning av energiskatt. Men de flesta ”co-location”-bolag saknar i praktiken mätsystem som följer varje enskild kund i datahallarna. 

Tillämpningen innebär därför att branschen kommer behöva göra kostsamma investeringar i avancerad mätutrustning, uppger Patrik Öhlund. Han menar också att det kommer att bli administrativt betungande för Skatteverket, då antalet olika ansökningar plötsligt kan stiga från 50 till uppemot 1 500.

”Dessutom upplevs det nog som krångligt och blir en börda för hyresgästen, särskilt om det är ett utländskt företag som saknar kunskap om hur det svenska systemet fungerar”, säger han.

Under de senaste åren har internationella techjättar som Amazon Web Services, Facebook, Google och Microsoft valt att köpa mark eller bygga datacenter i Sverige. 

En fördel i den internationella konkurrensen har varit en stabil och tydlig lagstiftning i Sverige, menar Patrik Öhlund, utöver tillgången till grön el och ett fördelaktigt kallt klimat. Men under 2019, sedan Skatteverket ändrade sin tolkning, har Node Pole märkt av hur intresset från utlandet minskat.

”Vi har tydliga indikationer från olika håll om att man avvaktar med att genomföra tilltänkta investeringar. Händelsen i sig påverkar Sverigebilden negativt. En aktör uppgav att denna typ av snabba och oförutsedda ändringar är väntade i länder som Ryssland, men inte i Sverige”, säger Patrik Öhlund. 

Läs mer: ”Skattesmockan en katastrof för Sveriges trovärdighet”

Tillväxten av datacenter har tidigare väntats öka med 10 procent varje år. Enligt en kartläggning från Boston Consulting Group kunde branschen omsätta 50 miljarder kronor vid år 2025, med möjlighet att skapa 27 000 arbetstillfällen.

Men då krävs en återgång till det tidigare systemet där ägaren till datahallen i stället har rätt att ansöka om återbetalning av skatten, enligt vad Energiföretagen, Svenskt Näringsliv och Node Pole för fram.

Hittills har regeringen lagt locket på i frågan. Både finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan har avböjt att ställa upp på en intervju med Di Digital om Skatteverkets nya tolkning. I en kort kommentar har Magdalena Andersson dock uppgett att det är ”upp till Skatteverket och domstolarna att avgöra hur reglerna ska tillämpas i det enskilda fallet.”

”Vi har fått en reaktion från Regeringskansliet. De har kontaktat oss vill föra en dialog, det tycker vi är positivt. Jag kan tycka att det är en politisk okontroversiell fråga, eftersom en bred majoritet i riksdagen ställer sig bakom datacenterbranschen”, säger Patrik Öhlund på Node Pole.

Läs mer: Efter konkurserna – näringsministern vill inte uttala sig

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies