Annons

Efter spionavslöjanden – Indien vill granska Whatsapp

Mark Zuckerberg, vd för Facebook som äger Whatsapp.
Mark Zuckerberg, vd för Facebook som äger Whatsapp.
Ett israeliskt bolag har spionerat på mobilanvändare jorden runt genom Whatsapp. Nu vill indiska myndigheter granska meddelandeappen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i våras som den israeliska säkerhetsfirman NSO Group ska ha spionerat på bland annat militär personal, diplomater och journalisters telefoner. 

Läs mer: Hackerattack mot Whatsapp drabbade även militär personal 

Det hela ska ha skett genom den Facebook-ägda meddelandeappen Whatsapp. De utsatta ska ha fått ett samtal från okänt nummer vilket har möjliggjort att spion-mjukvara ska ha installerats på mobilen. Det har sedan gett NSO Group tillgång till all information på mobilen, däribland platsinfo och meddelanden. 

Whatsapp åtgärdade felet så fort det blev känt, och skickade i oktober in en stämningsansökan mot israeliska NSO Group för att ha hackat 1400 användares telefoner från bland annat Indien och USA. 

Och nu står det klart att indiska myndigheter vill granska Facebook-ägda Whatsapp. Det rapporterar Reuters.

Enligt BBC beskriver tjänstemän händelsen som ett ”allvarligt problem för nationell säkerhet”. 

Whatsapp har avböjt att kommentera.  

”Det här är inte logiskt över huvud taget. Platsen för datan har ingenting att göra med hålet de bröt sig igenom i appen”, säger teknologiexperten Prasanto K Roy till BBC. 

Indiens drag har av flera experter kallats för en ”bisarr respons”, skriver nyhetssajten. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer