Annons

Spotify hyllar EU:s utredning – men Apple slår tillbaka

Apples vd Tim Cook, EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager och Spotifys vd Daniel Ek.
Apples vd Tim Cook, EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager och Spotifys vd Daniel Ek. Foto: Lars Dareberg, David Paul Morris
EU-kommissionen har öppnat utredningar för att se om Apples regler för apputvecklare och betaltjänsten Apple Pay bryter mot konkurrensreglerna. Spotify välkomnar beslutet – men Apple slår tillbaka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-kommissionen utreder huruvida Apple har agerat konkurrensbrottsligt genom betaltjänsten Apple Pay och via plattformen App Store. Det framgår av ett pressmeddelande. Ena delen av utredningen lanseras efter att EU-kommissionen fått en klagan från Spotify.

”Vi måste se till att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med sin musikströmningstjänst Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på Apples regler för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler”, säger Margrethe Vestager.

Spotify välkomnar beslutet och hoppas att utredningen genomförs snabbt.

”I dag är en bra dag för konsumenter, Spotify, och andra apputvecklare i Europa och runt om i världen. Apples konkurrensbegränsande beteende har avsiktligt missgynnat konkurrenterna, skapat en ojämn spelplan och berövat konsumenterna meningsfulla alternativ alldeles för länge”, säger bolagets chefsjurist Horacio Gutierrez i ett skriftligt uttalande. 

Även Apple går ut med en skriftlig reaktion:

”Det är en besvikelse att EU-kommissionen lyfter fram grundlösa klagomål från en handfull företag som helt enkelt vill åka snålskjuts och inte lyda under samma spelregler som alla andra”, säger Apple i ett uttalande.

”I slutändan är vårt mål enkelt: våra kunder ska ha tillgång till den app eller tjänst som de tycker är bäst, i en säker och trygg miljö. Vi välkomnar möjligheten att visa Europeiska kommissionen allt vi har gjort för att göra verklighet av detta mål”, slår Apple fast.

EU hävdar att Apple Pay har nyttjat den marknadsdominans som Apple innehar för att på ett regelvidrigt sätt snedvrida konkurrens och därmed hämma innovationskraft, enligt pressmeddelandet. Restriktioner har riktats mot konkurrenter för att få användare att i stället nyttja Apple Pay, menar EU-myndigheten.

Utredningar har alltså även öppnats mot App Store, efter att bland annat Spotify skickat en klagan till EU över påstådda restriktioner riktade mot utvecklare i apphandelsplattformen App Store.

Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple

Problemet, som Spotify artikulerade i en skrivelse i mars förra året, är att Apple tar ut en hög avgift på intäkter som kommer via Apples App Store. Avgiften leder till att konkurrenter måste ta ett högre pris för att nå samma intäkter som Apples egen musiktjänst Apple Music, menar Spotify.

Apple kritiserade i sin tur den svenska streamingtjänsten för att underbetala artister och inte vilja dra sitt strå till stacken efter ett långt nyttjande av marknadsplatsen. Spotify är dock inte ensamma klaganden. Även videostreamingjätten Netflix har fördjupat sina ansträngningar med att komma runt Apple och Google, enligt rapporter i branschsajten Tech Crunch.

Daniel Ek:
”Långt kvar innan Apples plattform är öppen och rättvis”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer