Annons

Efter storaffären: Erik Mitteregger lämnar Mathems styrelse

Erik Mitteregger kliver av från ordförandeposten i Mathem.
Erik Mitteregger kliver av från ordförandeposten i Mathem. Foto: TT/Press
Kinnevik investerade nyligen tungt i Mathem. I och med affären väcktes frågor kring styrelseledamoten Erik Mittereggers dubbla stolar, nu lämnar han posten som Mathems ordförande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I februari stod det klart att Kinnevik gick in med en storinvestering på 900 miljoner kronor i Mathem, för det fick investmentjätten 38 procent av matleveranstjänsten som värderades till hela 2,4 miljarder kronor.

Läs mer: Kinnevik investerar 900 miljoner i Mathem 

I samband med affären uppmärksammade Di Digital att Erik Mitteregger satt i både Kinnevik och Mathems styrelser när affären gick i lås. 

Enligt Erik Mitteregger och Kinnevik ska han dock ha hållits utanför både handläggning och beslutsfattande kring investeringen i Mathem.

Erik Mitteregger ägde aktier i Mathem när affären gick i lås och uppgav för Di Digital att han sålde en fjärdedel av innehavet, vilket täckte hans initiala investering i bolaget.

Nu avgår Erik Mitteregger som ordförande, och han lämnar även Mathems styrelse helt, enligt handlingar hos Bolagsverket.

I och med att Erik Mitteregger lämnar Mathems styrelse tillsätts Andreas Bernström, investeringsansvarig på Kinnevik, som ny ordförande. Andreas Bernström har förutom sin topptjänst inom Kinnevik bland annat varit styrelseordförande i fintechbolaget Trustly och vd på Rebtel. Han sitter också i styrelsen för Qliro Group.

Även Magnus Jakobson från Kinnevik tar en plats i styrelsen, sedan tidigare sitter han i styrelserna för Kolonial.no och Saltside.

”Jag är väldigt positiv till att de kliver på. Både Andreas och Magnus har kompetenser de kan tillföra. Vi har en lång horisont för det här och då är det naturligt att huvudägaren går in på ordförandeposten”, säger Mathems grundare och vd Tomas Kull.

När affären mellan Kinnevik och Mathem stod klar framgick att omkring 400 Mkr utgjordes av nyemitterade aktier, resterande köptes upp av Kinnevik från befintliga ägare.

Läs mer: Erik Mitteregger på dubbla stolar i Mathem-affären: ”Sköttes by the book” 

Hittills har en nyemission gjorts på 200 Mkr i kontanter, där aktierna tecknats av Kinnevik, visar handlingar från Bolagsverket. De ytterligare 200 Mkr ska komma under året, även befintliga ägare har då option på att kunna skjuta till mer pengar i nyemissionen, även om det inte är något bolaget räknar med, säger Tomas Kull.

”Varje ägare får ta ställning till det. Vår långtidsplan baserar sig på de 400 miljonerna, blir det mer så får vi se vad det innebär för oss då.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer