Annons

Efter techbolagens påtryckningar: Så röstar svenska EU-politiker om digitalskatten

Spotifys grundare Daniel Ek.
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: TT.
I mitten av december röstar EU-parlamentet om den kontroversiella digitalskatten. Di Digital har kartlagt hur svenska parlamentariker kommer rösta i frågan, som skuggas av intensivt lobbyarbete.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Bryssel) Den 13:e december ska EU-parlamentet ta ställning till EU-kommissionens förslag om ny och ökad beskattning för vissa techbolag.

Det kontroversiella förslaget har två delar. Den ena innebär att världens 150 största techbolag ska betala 3 procent skatt på sin omsättning. 

Den andra delen omfattar även mindre bolag och går i korthet ut på att de vinstbeskattas i det land där nättjänsterna utnyttjas, till skillnad från i dag där det avgörs av var företaget har sitt säte. 

Bolag som har fler än 100 000 kunder, en omsättning högre än 70 miljoner kronor eller fler än 3 000 affärsavtal i ett visst land berörs av den nya digitalskatten.

”Våra regler härrör från före internets tid och tillåter inte våra medlemsländer att beskatta digitala företag som är verksamma i Europa med liten eller ingen fysisk närvaro”, sade EU:s franske skattekommissionär Pierre Moscovici när förslaget lades fram i mars i år.

Läs mer: EU-kommissionen vill ha omsättningsskatt på digitala jättar 

Kritiker mot förslaget menar att skattefrågor av den här typen, där bolag verksamma på flera kontinenter drabbas, bör lösas på högre nivå, företrädesvis i OECD. 

Vi är principiellt starkt emot att EU ska utöva beskattningsrätt.

Främst är det amerikanska bolag som Amazon, Alphabet (Googles ägarbolag) och Facebook som drabbas av omsättningsskatten i och med deras storlek. Men även svenska bolag kan påverkas. Det har väckt protester. Branschorganisationen Dataspelsbranschen har bland annat basunerat att skatten kan slå hårt mot svenska spelundret. 

Läs mer: Så kan EU:s digitalskatt slå mot det svenska spelundret 

Daniel Ek, grundare av Spotify, är en stark motståndare till digitalskatten och skrev tillsammans med flera techbolagtoppar i oktober under ett brev till EU:s 28 finansministrar där han vädjade om att ministrarna skulle lägga ner förslaget.

Enligt uppgift till Di Digital har även Spotify intensifierat sitt lobbyarbete mot EU:s politiker kring digitalskatten.

Utdrag ur unionens mötesregister bekräftar uppgiften och visar att Spotify hittills i år haft 15 möten med representanter i EU-kommissionen, minst 8 av dem har handlat om beskattning av digitala tjänster.

Di Digital har ställt frågor kring detta till en av bolagets fem lobbyister på plats i Bryssel som inte vill kommentera.

Spotifys grundare Daniel Ek.
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 12:e december, alltså dagen innan omröstningen, ska parlamentet hålla en debatt i Strasbourg om den nya digitalskatten. Di Digital har kartlagt hur svenska EU-parlamentariker kommer rösta 13:e december.

Moderaten Gunnar Hökmark sitter i utskottet för ekonomi och valutafrågor som hållit i frågan i parlamentet. Han kommer rösta nej till förslaget eftersom han bland annat menar att den kommer hindra europeiska bolags utveckling. Även partikollegan Christofer Fjellner kommer rösta nej. 

”Båda delarna i den så kallade 'digitalskatten' urholkar principerna om att bolagsskatt ska betalas där verksamheten bedrivs, kostnaden uppstår och patent finns. Det är viktigt för ett litet exportberoende land som Sverige”, säger Christofer Fjellner.

Från vänster: Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Kristina Winberg (SD).
Från vänster: Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Kristina Winberg (SD).

Moderaterna får stöd av allianskollegan Anders Sellström i Kristdemokraterna.

”Skatten strider mot internationella skatteprinciper och skulle slå särskilt hårt mot den svenska skattebasen och riskera arbetstillfällen i den svenska startup-sektorn”, säger han.

Även Liberalernas Jasenko Selimovic kommer rösta emot förslaget. Detsamma gäller för Sverigedemokraterna.

”Vi är principiellt starkt emot att EU ska utöva beskattningsrätt. Vidare ser vi inte att digitalskatten gynnar något konsumentintresse, därför är vi emot digitalskatten”, meddelar Kristina Winberg (SD).

Centerpartiets Fredrick Federley säger att han lutar åt att rösta emot digitalskatten, men han stänger inte dörren helt när han tillägger att han inte bestämt sig helt ännu.

Även Socialdemokraterna är villrådiga. Liksom Gunnar Hökmark (M) sitter socialdemokraten Olle Ludvigsson i utskottet för ekonomi och valutafrågor, men partiet meddelar att de fem röda parlamentarikerna ännu inte bestämt sig i frågan. Troligen kommer man inte ge ett besked förrän det är dags att rösta.

”Det är många aspekter att väga in i vårt slutliga ställningstagande. Beslutar oss gör vi senare i december”, säger Marita Ulvskog (S).

Fredrick Federley (C) och Marita Ulvskog (S).
Fredrick Federley (C) och Marita Ulvskog (S).

Miljöpartiets Max Andersson har ansvar för digitala frågor i partiet. Han meddelar att han kommer att rösta ja till digitalskatten eftersom den just riktar sig mot jättarna, som enligt honom kan smita från notan inom unionen med dagens skattesystem.

”Jag är positiv till EU-kommissionens förslag att göra det svårare för it-företag att smita undan skatt. Det har blivit lätt för stora företag att flytta pengar mellan olika länder för att slippa undan skatt och det är särskilt lätt för vissa nätföretag”, säger Max Andersson, vars partikollega Bodil Valero också kommer att rösta för förslaget.

Max Andersson (MP).
Max Andersson (MP). Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Beslutet kring kommissionens förslag kommer i slutändan att tas av respektive EU-lands finansminister. EU-parlamentets ställning till förslagen kring digitalskatt är ett så kallat samrådsförfarande. Det innebär ett slags rekommendation från parlamentet som europeiska rådet inte är juridiskt bundet till att följa.

Flera EU-länder har pekat på att de digitala jättebolagen hittat luckor i de europeiska skattesystemen som gör det möjligt för dem att föra över vinster till länder med lägre skatter. Framförallt Frankrike har stått bakom digitalskatten och är en av de drivande nationerna.

Men flera länder är kritiska och för att få igenom förslaget krävs att samtliga 28 nationer är eniga.

För Sveriges del har Magdalena Andersson (S), finansminister i den rödgröna övergångsregeringen, tillsammans med skatteutskottet sedan tidigare annonserat att Sverige inte kommer acceptera förslaget som det är utformat i nuläget.

Läs mer: Magdalena Andersson om EU-skatten på techbolag: ”Vi är motståndare” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer